Embassament regulador

La lluita de l’home per proveir-se d’aigua ha estat una constant al llarg de la història de la humanitat, però això en terres de secà com és Linyola i el territori circumdant es convertí en una necessitat. Si a finals del segle XIX arribava l’aigua a la població , no seria fins l’any 1932 , any de la seva inauguració, que la construcció del Canal Auxiliar d’Urgell que creua el municipi obria la possibilitat del regadiu a un territori de 2672 ha , equivalents a 6662 jornals.

Linyola - Embassament regulador

Aquesta obra de l’enginyeria hidràulica canviaria d’una vegada per totes la fesomia de les terres linyolenques, que a l’actualitat permeten conreus com el panís, l’alfals i els arbres fruiters.

Linyola - Embassament regulador

Així l’any 1961 es portà a terme la transformació de 374 ha de terres de secà en terres de regadiu, l’obra més important portada a terme pels agricultors de la població en el transcurs del segle XX. El Grupo Sindical de Colonización 1140 fou qui s’encarrega d’aquesta obra. Fou en aquesta important remoció de terres, que transformaren el paisatge linyolenc, que es perdé el rastre durant molts anys de la Font Vella, aljub de tradició àrab, fins la seva recuperació.

Linyola - Embassament regulador

Un monument inaugurat el 16 de maig de 1993, el Monòlit del Barranc , recorda aquella gesta d’aquells que promogueren la transformació de terres de secà en terres de regadiu el 1961.

Linyola - Embassament regulador

El següent pas en el regadiu d’aquestes terres fou l’any 1971 quan la Col·lectivitat de Regants núm. 20 dels canals d’Urgell inaugurà l’embassament regulador d’aigua del Barranc per regar solament de dia.

Encara el 1972 els linyolencs van inaugurar un nou embassament d’aigua potable amb capacitat de 26000 m3 que els permetia disposar d’aigua durant 37 dies consecutius. La lluita de l’home per l’aigua continuava.

Població: Linyola

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web