La Garriga - Corpus 2024
El Pinell de Brai - Pinell Art, Fira d�Artesania 2024
Vinyols i els Arcs - Festa del Vi 2024

La Panera de Castellserà ***

360 graus ok

PODEU VISITAR-LA VIRTUALMENT EN 360º
 

 

L'edifici de La Panera, conegut popularment com “el castell”, és en realitat l'antic graner que tenia a la població el monestir de Poblet, que havia adquirit el domini de Castellserà, des d'on administrava el delme de les possessions del cenobi a l'Urgell, cosa que suposà la construcció del graner, que dugué a terme l'abat Domènec Porta (1502-1526), l'escut del qual figura tant en la portalada com en una arcada de l'interior.

Castellserà - La Panera

Les restes aparegudes de fonaments anteriors porten a pensar que en aquest indret es trobava el castell de Castellserà, citat als segles XII i XIII, i que el segle XIV passà a formar part de les possessions del monestir de Santa Maria de Poblet.

Castellserà - La Panera
Castellserà - La Panera

Es tracta d’un casal cobert amb teulada a dues vessants, distribuït en dues plantes, comunicades per una escala interior situada a la banda esquerra. A la planta baixa, cinc columnes cilíndriques situades al bell mig de la sala aguanten el sostre, d'embigat de fusta, mitjançant sis arcs rebaixats. La façana principal és centrada per un portal adovellat. Las façana principal, la més destacada presenta una gran austeritat, marcada únicament pel portal a la planta baixa i quatre finestres al pis superior.

Castellserà - La Panera
Castellserà - La Panera

Després de la desamortització, el magatzem passà a mans privades. El 1927-28 fou oberta una segona porta, que a finals de segle XX va tornar a ser tapiada. L'any 1944, al rebaixar el nivell del sòl del carrer, la porta d’accés quedà elevada respecte a aquest, al qual s’hi accedeix per una rampa.

Castellserà - La Panera

El 1982 l’Ajuntament adquirí l’immoble destinant-lo a casa de cultura. La Garuta, un altre edifici de la mateixa època que la Panera i que es trobava al seu costat s’ha habilitat per acollir la Biblioteca Municipal Valeri Serra i Boldú.

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Castellserà - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web