AMIC - Generalitat - PATRIMONI CULTURAL AMB ELS 5 SENTITS (lateral esquerra tot el web)
Ara Lleida Estiu 2020

Creu de terme de Boldú

Fuliola, La - Creu de terme de Boldú

A la plaça Major, trobem la creu de terme de Boldú, d’un estil gòtico-renaixentista, resulta un exemple destacable d’aquestes creus monumentals esculpides en pedra. Malgrat haver estat enderrocada durant la guerra civil de 1936-1939, aquesta creu tingué més sort que la de la Fuliola, havent pogut ser refeta i restaurada amb força encert.
Fuliola, La - Creu de terme de Boldú
Fuliola, La - Creu de terme de Boldú

La creu en qüestió és una vertadera obra d’orfebreria esculpida en pedra d’un gòtic molt tardà, de característiques del gòtic europeu de gran decorativisme, conserva encara restes de la policromia dels diferents personatges representats.
Fuliola, La - Creu de terme de Boldú

Per damunt del fust del monument, un capitell octogonal presenta la representació de vuit figures masculines amb barba per damunt de les quals una decoració vegetal les emmarca en una sèrie de capelletes, alternant-se mers emmarcaments apuntats amb dossers que allotjarien quatre personatges d’un rang més important, podent correspondre dues d’aquestes als apòstols Pere i Pau. Tots els personatges són representats amb atributs.
Fuliola, La - Creu de terme de Boldú

Entre aquest capitell i la creu pròpiament dita s’aixeca un element tronco-piramidal bellament ornat amb decoració vegetal. La creu presenta els temes propis de d’aquestes creus, a una banda hi ha la crucifixió, als peus de la qual hi ha una calavera, en al·lusió al Gòlgota o que Crist ha vençut la mort. Als extrems dels braços de la creu s’obren unes màndorles amb representacions referides a Crist. A l’altra banda de la creu hi es representada la Maiestas Mariae amb màndorles als quatre extrems.
Població: La Fuliola

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web