Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada

Convent de Sant Bartomeu

El convent de franciscà de Sant Bartomeu fou fundat el 1507 per Ramon Folch III de Cardona-Anglesola, virrei de Sicília, mitjançant una butlla del papa Juli II per a construir un convent al lloc de l’antiga capella de sant Bartomeu. L’edifici és una mostra interessant de la transició del gòtic tardà al renaixement , que si bé l’església estava ja enllestida el 1591, les obres de la resta de dependències es perllongaren fins a mitjan segle XVII.

Bellpuig - Convent de Sant Bartomeu

L’edifici conventual, de planta rectangular, s’organitza entorn de dos claustres centrals. El menor, situat prop de l’entrada, és de dos pisos, d’estil gòtic, amb arcs apuntats a la planta baixa i una galeria d’arcs de mig punt al primer pis. El segon claustre, o pati de la cisterna, presenta una galeria baixa amb quatre arcs apuntats per banda, amb volta de creueria sobre uns contraforts que donen al pati, rematats per pinacles típicament renaixentistes. La segona galeria és d’arcs rebaixats i columnetes helicoïdals amb capitells esculpits. La tercera galeria, d’ordre toscà, amb arcs rebaixats sobre columnetes estriades i balustres, més un ràfec de gran voladís, fou afegida el 1614.

Bellpuig - Convent de Sant Bartomeu

D’entre les diferents dependències conventuals que trobem, una de les més destacades és la sala capitular, coberta amb dos trams de volta de creueria estrellada, en la qual en dues claus de volta hi són representats els fundadors del convent, Ramon Folch III i la seva muller. El conjunt mostra diferents elements renaixentistes de finals del segle XVI, com una escala monumental , la porta per sortir al jardí o algunes finestres, i adossada a un dels murs del refectori, una font d’estil gòtic, emmarcada per un arc conopial flanquejat per pinacles.

Bellpuig - Convent de Sant Bartomeu

El campanar de torre de planta quadrangular no és gaire elevat perquè li manca un coronament que no es va arribar a fer; el cos del campanar és delimitat per dues cornises. L’església del convent es troba situada al costat esquerra del primer claustre, és de cinc trams de volta de creueria amb absis semicircular amb les nervacions que desemboquen en unes mènsules llises. A banda i banda hi ha quatre capelles laterals de reduïdes dimensions.

Bellpuig - Convent de Sant Bartomeu
Bellpuig - Convent de Sant Bartomeu

En el mur exterior del convent, tocant a l’església, hi ha el mirador del Duc , de dos pisos superposats. El pis inferior es conforma per dues arcades de mig punt sostingudes per pilastres de planta quadrada de grans dimensions i, a l’interior, hi ha una estructura d’embigat. Al pis superior s’obren arcs de mig punt sobre columnes toscanes amb basament i, entre columna i columna, hi ha una barana de pedra balustrada.

Curiositats
Entre 1531 i 1841 l’església acollí el mausoleu renaixentista del duc de Cardona Ramon Folch III. El conjunt fou greument afectat per la ocupació de tropes franceses i espanyoles durant la guerra del Francès (1809). Restablerta la vida monàstica, el 1815 se n’inicià la restauració, però amb l’exclaustració del 1835, s’arruïnà, fins que el 1899 l’ocuparen els pares paüls, els quals construïren una església nova (1903-1906). L’any 1990 es va donar el convent a la Generalitat de Catalunya que l’ha restaurat.
Població: Bellpuig

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web