El poblat ibèric dels Estinclells es troba a la dreta de la carretera que de Verdú porta a Sant Martí de Maldà, ocupant un pla elevat d’una superfície de 2965 metres quadrats. La seva excavació s’emmarca dins el Projecte de recerca arqueològica sobre societat, economia i evolució del poblament ibèric a les valls dels rius Corb, Ondara i Sió (Urgell, Pla d’Urgell, Segarra, Conca de Barberà) .
|
Les principals estructures posades al descobert en el decurs de les campanyes d’excavació són: un fossat de barrera a l’exterior del perímetre emmurallat a la banda de ponent, a uns 3 metres de la fonamentació de la muralla, excavat a les argiles, mentre que a les bandes, nord, sud i est és el pendent del tossal qui actua de defensa.
La muralla el·lipsoïdal d’1,20 metres d’amplada, està constituïda per un mur perimetral fet a base de blocs de pedra calcària de grans dimensions, que serveix de paret de fons de les cases, que s’hi troben adossades. En alguns trams aquest element defensiu ha desaparegut per utilitzar la seva pedra en la construcció d’un marge modern. No hi ha cap resta de cap de les seves portes.
|
Les edificacions aparegudes constitueixen una única bateria correguda d’entre 17 o 18 cases a les quals s’accedeix des d’un únic carrer. Pel nombre de cases podríem aventurar una població no superior als 90 habitants. Els habitatges es poden dividir en dos grups, un primer grup de 6 o 7 cases, d’uns 50 metres quadrats de superfície, de planta trapezoïdal i amb una estructura complexa de 3 o 4 compartiments. El segon grup de cases, constituït per 12 habitatges, de dimensions més petites, d’entre 35 i 40 metres quadrats, amb tan sols dues estances.
La part central del poblat és ocupat per una gran bassa o cisterna , element de gestió comunal, de factura poc acurada i de forma irregular, separada de les cases per l’unic carrer que circumval·la el poblat per dins.
|