Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Els Porxos de Verdú

Verdú - Els Porxos
Verdú - Els Porxos


Si bé aquest element constructiu avui queda circumscrit a la Plaça Major i a banda i banda del començament del Carrer de l’Arquebisbe Terés o Carrer de les Eres, antigament la vila de Verdú tenia altres localitzacions on l’element de les porxades hi era present com podria ser la Plaça de la Verdura. Dels porxos del carrer de les Eres cal destacar els de la banda dreta, sota cal Mataflaris, casa suportada per una biga de fusta que reposa damunt de sis pilastres, doncs els de la banda esquerra han estat modificats modernament.

Tot i no constituir una plaça completament porxada, el porxos de la plaça Major li confereixen una idiosincràsia relacionada directament amb la importància històrica que ha tingut al llarg del temps. Entrant a la plaça per l’Avinguda de la Pau, a ma dreta trobem els porxos de Ca la Senyora Maria, d’arc de mig punt. Entre aquesta casa i el carrer de les Eres hi havia hagut una porxada quadrangular, sostinguda per quatre pilars, que rebia el nom del Pes del Cànem, del sostre de la qual penjava una gran balança per pesar el cànem que es recollia a la comarca i que els dies de fira compraven els espardenyers i corders. Al fons de la plaça trobem el porxo de Cal Gabarró, abans cal Miqueló –una de les cases més destacades del segle XVIII-, per això damunt el porxo central hi figura l’anagrama MIQUELO.

Verdú - Els Porxos
Verdú - Els Porxos


A la banda dreta un cop passat el portal de Migdia o del Mercadal és on trobem el conjunt més extens de porxos. A tocar del portal hi havia la Cort del Batlle que tenia un altíssim porxo enderrocat el 1907. A continuació trobem un porxo sostingut per una columna i quatre pilastres, la última a la cantonera de cal Granera, actualment cal Pelada, amb un porxo de tres arcades de mig punt i a continuació el porxo de dues arcades, també de mig punt, de cal Castelló, amb la data de 1781.

Tots aquests elements confereixen a la plaça una imatge de vila rural i de mercat.

Verdú - Els Porxos
Verdú - Els Porxos


 

Població: Verdú

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Verdú - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Balaguer - Fira dels Alls, Mercat de Santa Llúcia 2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web