El lloc dels Arcs és documentat el 938 en la forma Vila Domenio, que faria referència a la gran mansió o vil·la romana de repòs o d'explotació agrícola alhora, propietat d'algun cònsol o personalitat preeminent de la imperial Tàrraco que hi havia en aquest lloc. La finca dels Arcs era el lloc on acabava l'aqüeducte, concretament a l'estany o bassa que tocava les parets de la vil·la romana (conegut avui dia com la Vinya de la Bassa). Amb el pas del temps la mansió romana es convertí en un mas medieval. Pels voltants de la masia hi ha restes de parets romanes que segurament són la tanca de la bassa de recepció de l'aqüeducte.
|
L’aqüeducte romà dels Arcs és sens dubte l’obra hidràulica de més interès que es pot visitar al Penedès. La cronologia proposada per aquest monument és d’època tardana, segles IV-V dC. Es conserven sencers 6 dels 70 arcs que es calcula que tindria en total. Les seves restes, juntament amb les que es conserven de l’aqüeducte de Can Cua (Pineda de Mar), són les úniques pertanyents a aqüeductes rurals d’aquesta època conservades a Catalunya. L’aqüeducte abastia d’aigua de la riera de Cornudella la gran vil·la romana ubicada on avui hi ha la masia dels Arcs. Era una gran mansió o vil·la romana de repòs o d'explotació agrícola alhora, propietat d'algun cònsol o personalitat preeminent de la imperial Tàrraco. El seu traçat començava a la masia dels Arquets i l’alineació dels seus arcs forma una línia lleugerament corba per esquivar la part més baixa del terreny i mantenir el nivell precís de pendent perquè l’aigua arribés al seu destí.
|
Actualment se’n conserven tres trams. Seguint el curs de l'aqüeducte trobem el primer grup format per tres arcs, amb una llargada total de 12,7 m. En aquest grup l'amplada de cada arc és de 3 m. Després de 33,5 m de terra de conreu trobem el segon grup, format per un pilar d'un metre d'alçada i un arc solitari de 2,9 m d'amplada. L'últim grup està format per dos arcs, amb una llargada total de 8,7 m. La construcció dels arcs de mig punt és idèntica i es recolzen sobre uns pilars de secció rectangular. L'obra està feta amb pedra del país de diferents mides, agafades amb una gran quantitat del clàssic morter romà. L’intradós dels arcs està acabat amb lloses posades de cantell unides amb morter, essent la resta de la construcció d’opus incertum.
|