Ciutadella Ibčrica de Calafell ***


Visita Virtual ok

PODEU VISITAR-LA VIRTUALMENT EN 360º


Calafell - Ciutadella ibčrica


Entremig dels dos nuclis poblacionals del municipi de Calafell (Segur i Calafell), situada en un turó prop de la costa, trobem les restes d’una ciutadella ibèrica fortificada, de la tribu dels cossetans. D’ells se’n sap que tenien moneda i escriptura propis. Probablement es creà cap al segle IV aC i va mantenir-se com enclavament important dins el món iber fins que els exèrcits del general romà Cató van destruir-la cap al segle II aC.

Calafell - Ciutadella ibčrica
Calafell - Ciutadella ibčrica

Calafell - Ciutadella ibčrica
Calafell - Ciutadella ibčrica


Si bé és cert que fou quasi del tot destruïda, gràcies als vestigis que han arribat als nostres dies la ciutadella ha estat reconstruïda amb la màxima fidelitat pel què fa a tècniques constructives, estructura de la ciutat, restes dels paviments i de les cases. L’espai més ben conservat foren els fonaments de la casa del cabdill i diversos habitatges, a més de la pavimentació dels carrers. A partir d’aquí s’han tornat a aixecar les parets amb la característica tàpia, que aguanta la cobertura amb bigues de fusta, l’encanyissat i la palla.

Calafell - Ciutadella ibčrica

Calafell - Ciutadella ibčrica


De tots els nombrosos jaciments ibers a la comarca, aquest n’és el més important. També a la seva època d’esplendor devia ser un punt estratègic important ja que dominava gran part de la costa, amb infinitat llacs d’aigua dolça davant del mar i espais d’on ells n’extreien el seu aliment. Tot i estar establerts en un lloc fix, una de les seves fonts d’alimentació era la caça. A més era un punt molt visible d’arreu, fet que el convertia en enclavament important de comerç per a cartaginesos, eivissencs, grecs i romans.

Calafell - Ciutadella ibčrica

Calafell - Ciutadella ibčrica
Calafell - Ciutadella ibčrica


Per les excavacions dutes a terme al lloc se sap que tot i el bon moment econòmic que vivia la ciutadella en plena II Guerra Púnica entre romans i cartaginesos, aquesta fou enderrocada. Segons les fonts històriques el 218 aC Escipió guanyà a Hannó prop de la ciutat de Cissa. Com que d’aquesta se’n desconeix la localització exacta es creu que probablement en un d’aquests atacs la ciutadella de Calafell va ser atacada i destruïda. Després de quedar molts anys en aquest estat, se suposa que un grup de colonitzadors romans es van establir per últim cop a la ciutadella durant un temps, abans d’establir-se definitivament a la propera zona més planera del Vilarenc.

Calafell - Ciutadella ibčrica

Calafell - Ciutadella ibčrica
 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Calafell - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de lďż˝Ebre amic, mitjans dďż˝informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crčdits · avís legal · Mapa Web