Vallverd de Queralt de Sarral

El municipi de Vallverd de Queralt fou creat el 1812 a partir de les disposicions de la Constitució de Cadis, a part dels de Montbrió de la Marca i de Sarral, però s'uní al de Montbrió de la Marca el 1880, passant a ser una “pedania” o agregat seu amb una certa autonomia local. Entre 1931 i 1939 recuperà la seva independència municipal, però en acabar la Guerra Civil fou reintegrat a Montbrió de la Marca. El 1972, amb l'annexió de Montbrió de la Marca a Sarral, Vallverd de Queralt passà a formar part d'aquest altre municipi.

Sarral - Vallverd de Queralt (Foto: Ajuntament)
Sarral - Vallverd de Queralt (Foto: Ajuntament)

El poble va néixer a redós del Castell de Vallverd, documentat amb el nom de Bufalla el 1073. Després de diverses vendes, a la fi del segle XIII n'era senyor Guerau Alemany de Cervelló, després de la mort del qual fou subhastat públicament. El castell i el lloc de Vallverd de Queralt foren comprats el 1306 per l'orde de l'Hospital, que el tingué fins a l'acabament de les senyories, essent-ne sempre castlans els Biure.

Sarral - Vallverd de Queralt (Foto: Ajuntament)
Sarral - Vallverd de Queralt (Foto: Ajuntament)

És de suposar que a redós del castell de Vallverd, desaparegut, hi devia haver una església romànica. però no se'n té documentació. El primer esment de l'església de Sant Joan Baptista és del segle XIV. En l'actualitat es troba en un estat ruïnós, adossada al cementiri. Envaïda per la vegetació, amb prou feines es conserva una capella coberta amb volta de creueria ogival. A l'altra banda del cementiri s'hi ha bastit una església moderna, de tipus rural, amb campanar d'espadanya.
 

Població: Sarral

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Sarral - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web