Ruta de la Pedra Seca

Monistrol de Calders - Ruta de la Pedra Seca

Tres trams configuren aquesta singular ruta turística que recorre una tram de territori que ens ajudarà a descobrir restes d’antics masos, restes arqueològiques, vistes panoràmiques de gran bellesa i testimonis del conreu de la vinya. Aquests tres trams són: del nucli antic a l’Om, de l’Om al Pla de Trullars i del Pla de Trullars a la Casanova. Al llarg del recorregut descobrirem infinitat d’elements i curiositats que ens apropen a la història i la idiosincràsia d’aquest municipi i d’aquestes contrades.


Monistrol de Calders - Ruta de la Pedra Seca (Codro Gros)

Els elements més destacables de la ruta serien:

L’Om

Mas d’origen medieval, segons consta a la documentació, del qual tan sols en resten el paller, un cup i el pou. A mitjan segle XX restà deshabitat.

Dolmen del pla de Trullars

El dolmen del pla de Trullars constitueixen les restes més antigues del terme municipal. Aquest megàlit correspon al tipus de cambra simple, essent de dimensions considerables si es compara amb d’altres d’aquestes contrades. La cronologia d’aquest monument sepulcral, correspon a l’edat del Bronze, entre el 2000 i el 1500 aC . L’any 2005 a instàncies del Consorci de Turisme del Moianès i l’Ajuntament de Monistrol de Calders va ser restaurat i avui forma part de la ruta de la pedra seca.

El mas Casanova

Aquest mas, encara que no en sabem el seu origen, apareix ja citat el segle XVI i estigué habitat fins a la darreria del segle XVIII o començament de la dinovena centúria.

Codro Gros o Pedró Gros

Des d’aquest pedró es beneïa el terme parroquial una vegada a l’any. El Codro Gros es troba al peu del camí de Granera, un antiquíssim camí, qui sap si romà, però el que sí és segur és que és d’època carolíngia.

La ruta de la pedra seca ens permet també observar i admirar els elements propis de la vinya: les feixes, rases i conduccions d’aigua, les escales als marges, barraques de pedra seca, dipòsits d’aigua, dipòsits per ensulfatar i els forats del fato.

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web