Sant Joan de les Abadesses - Festival del Comte Arnau 2024
Torres de Segre - Festorres 2024
Sarral - Festa Major 2024
Sant Jaume dels Domenys - Festa Major 2024
La Fuliola - Festa Major 2024

Fonts i Safareigs a la Sénia

Safareig del Calvari

El safareig del Calvari, construït en el decurs de la Segona República, és de planta rectangular amb els rentadors de pedra i té unes característiques molt similars als altres que hi ha a la Sénia.

La Sénia - Safareig del Calvari

La Sénia - Safareig del Calvari

La Sénia - Safareig del Calvari

La Sénia - Safareig del Calvari


Safareig de la Plaça

Sota la terrassa que allarga la Plaça Major es situa el Safareig de la Plaça. Els rentadors estan fets de grosses parets i disposen d’unes lloses inclinades per rentar la roba. Hi ha una estructura a mena de prestatge per deixar la roba un neta. Fóra es conserva l’antic abeurador pels animals. Van ser construiis al voltant de 1836 quan Antonio Vidal Garcia va donar cent duros perquè l’aigua que arribava a la població per la sèquia, arribés fins la Plaça de l’Església i es construïssin el safareig, l’abeurador i la Font Vella. En fer obres l’any 1989 aparegué la data de 1878. L’any 1934 en aquest espai es va situar la peixateria municipal, avui convertida en magatzem, que disposava d’aigua corrent, molt important per la seva activitat.

Un altre safareig de la població és el Safareig de la Nória que disposa d’un rentador i rep l’aigua del reguer del poble; està situat a nivell per sota del carrer fet de maçoneria amb lloses de pedra inclinades cap a l’aigua i amb petites incisions per facilitar la treball de rentar la roba. Com en els altres safareifs disposen d’una estructura de ferro amb unes fustes que actuen de prestatge per penjar la roba neta.

La Sénia - Safareig de la Plaça

La Sénia - Safareig de la Plaça

La Sénia - Safareig de la Plaça

La Sénia - Safareig de la Plaça


Font de la Plaça

Situada a nivell per sota de la Plaça, té tres brolladors, situats a un nivell inferior al de la resta de la plaça. Consta que Antoni García el 1834 va donar la quantitat de cent duros per allargar la sèquia que portava l’aigua, coneguda com el reguer del poble, fins aleshores a la Nória i fer-la arribar fins a la Plaça, on es va construir també els safareig i abeuradors propers. On hi ha les escales de baixada hi havia inicialment unes rampes que permetien baixar als animals a veure.

Com a nota curiosa, es recorda que quan es celebraven les Festes de Sant Bartomeu a la Plaça era comú “fer baixar el bou a la font” ; els més atrevits agafaven l’animal per les banyes i l’obligaven a baixar fins baix.

La Sénia - Font de la Plaça

La Sénia - Font de la Plaça
La Sénia - Font de la Plaça


Font del carrer del Carme

Aquesta font, possiblement es va construir al mateix temps que la Font Vella de la Plaça. Disposa d’una aixeta brollador amb la cara d’un home, situada a un nivell inferior al del carrer a la profunditat per on circula el canal que li porta aigua.

Altres fonts destacades del terme són la Font del Draper al camí de la fàbrica Calduch, la Font del Teix o les Bassetes al camí de Milés a Tortosa prop del barrancs de Capach.

La Sénia - Font del carrer del Carme

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
La Sénia - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web