Cal Sitges

El recinte industrial de cal Sitges és de planta rectangular que consta de dues naus amb coberta de teules a dues aigües, i el carener paral·lel als costats llargs. A la capçalera de les naus hi ha un edifici de planta baixa i pis, de planta poligonal i la coberta, a diferents nivells, plana. Feia les funcions d’oficines de la cooperativa.

Artés - Cal Sitges

Artés - Cal Sitges
Artés - Cal Sitges


Els murs de l’edifici són d’obra arrebossada i pintats. Les obertures estan emmarcades amb maó vist de color vermell. Les finestres són de triple ull rectangular separats per dos pilars de maó vist a joc amb els marcs. L’ull central és més alt que els laterals. Alguna porta té per damunt la llinda unes obertures semblants. Conserva la xemeneia.

Artés - Cal Sitges


Informació proporcionada per l’Ajuntament d’Artés i extreta de l’Inventari del Patrimoni Cultural. Oficina de Patrimoni Cultural (Diputació de Barcelona), 2007.
Curiositats
Era la fàbrica de la cooperativa industrial anomenada "La tèxtil d’Artés ", creada com a conseqüència immediata de la Revolta dels Burots, l’any 1917. Era coneguda amb el nom popular de la Fàbrica Nova, en contraposició a la fàbrica de Can Berenguer, que durant tants anys havia exercit un poder econòmic, polític, social i fins i tot religiós sobre la població d’Artés.

Fou construïda amb l’esforç de molts sectors socials, com propietaris de terres i botiguers. Obtingué els permisos municipals el juny de l’any 1917 per tal de construir un edifici destinat a fabricar filats i teixits de cotó.

La construcció oficial es va escripturar el 5 d’abril de l’any 1918. Els estatuts definien l’empresa com a cooperativa dels obrers per a la fabricació de filats i teixits de cotó.

El primer consell d’administració estava format per Lluís Galobardes, Enric Sallés, Claudi Sala i Josep Ballús. Josep Vila fou anomenat gerent.

L’any 1922, per fer rendible l’empresa, l’edifici i la maquinària foren arrendats als fabricants cotoners Jaume i Climent Aguilar. A l’any 1929, fou traspassada a Jaume Sitges i Riera per 140.000 ptes.


Població: Artés

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web