Campanar vell de Santa Maria

De l’antiga església parroquial de Santa Maria d’Artés , només se’n conserva un absis romànic , el campanar (s. XVII) i un pany de paret d’una nau. L’absis és de planta poligonal, de cinc cares, relacionada amb formes tardoromàniques o gòtiques. La seva paret externa fou utilitzada de paret mitgera amb la casa que actualment és la seu del museu municipal. A la cara central hi ha una finestra oberta amb una doble entalladura asimètrica, a la part externa l’esqueixada s’ha fet amb dos entalls paral•lels, però a la part interna l’esqueix és més ample a l’exterior que no pas a l’interior. Pel que fa a la cara interna, és coronada amb un arc de mig punt fet amb dues sèries de dovelles. Està decorat amb un fris que deuria recórrer tot el seu perímetre i que reproduïa formes vegetals de tiges que es cargolen. El conjunt és coronat per un fris d’arcuacions cegues amb temes escultòrics senzills.

Artés - Campanar vell de Santa Maria


El campanar, conegut avui en dia com el campanar vell , fou afegit l’any 1684 i és de planta quadrada, diferenciada en dos pisos; el superior presenta dues obertures per cara formades per dos arcs de mig punt sostinguts per un massís pilar. Està rematat per una balustrada. Al sector de migdia hi ha un òcul inscrit en una forma arquitectònica classicista. Es conserva íntegrament i és la part més visible de l’antic conjunt. Al sector de llevant està adossat a un habitatge i per la banda de tramuntana és flanquejat per les restes de la muralla.

Artés - Campanar vell de Santa Maria

Artés - Campanar vell de Santa Maria


L’església de Santa Maria d’Artés era l’església del Castell i la parroquial. Els comtes de Barcelona van cedir el domini d’aquest lloc a la seu episcopal de Vic. L’església ja s’esmenta l’any 972, i era coneguda amb el nom de Santa Maria del Puig d’Artés en el segle XIII. El primer temple fou substituït per un nou edifici en el segle XII, del qual es conserva l’absis. Fou modificada entre els segles XV i XVI. Era d’una nau, de 20 metres de llargada per 6 d’amplada i 9 d’alçada. A principis del segle XVIII, s’hi van afegir dues naus laterals de 15 metres de llargada per 5 d’amplada; i a la nau lateral dreta s’hi construí el Santíssim. A la nau lateral esquerra hi havia l’entrada, que era un laberint perquè la rectoria, adossada a l’església, arribava fins el mig de la plaça. Per arribar a l’església calia passar per un corredor. La portalada d’entrada fou edificada l’any 1783 i va servir fins l’any 1912. Poc després de consagrada la nova església, es va destruí, conservant-se només les restes aquí descrites. El procés de destrucció és tèrbol. Durant l’avalot dels Burots (1917), hom atribuí a Mossèn Anton Berenguer, capellà i germà dels directors de la fàbrica Berenguer, la iniciativa de desmuntar l’antiga església.

Artés - Campanar vell de Santa MariaInformació proporcionada per l’Ajuntament d’Artés i extreta de l’Inventari del Patrimoni Cultural. Oficina de Patrimoni Cultural (Diputació de Barcelona), 2007.

Curiositats
L’any 1984 el Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya inicià una campanya d’excavacions a la Plaça Vella i a l’església que permeteren localitzar l’absis paleocristià i la necròpolis de la mateixa època.
Població: Artés

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web