Muralles i portals

La vila d’Artés era una vila fortificada a la qual s’hi podia accedir a través de diversos portals, dels quals només se’n conserva un. Probablement es tracti d’una construcció del segle XIII vinculada al moment d’expansió. Fou en aquest segle quan el bisbe de Vic recuperà la castlania i creà la baronia juntament amb els castells de Sallent i Castellnou de Bages.

Forat de la Pudor
Passatge cobert amb volta de canó sobrealçada i tancat per un arc rebaixat de dovelles irregulars i col·locades a plec de llibre. Aquest carrer comunicava la Plaça Vella amb l’espai exterior de les muralles pel sector de tramuntana. L’edifici sobre el qual fou obert aquest passatge fou seu de l’antic ajuntament i ara és el museu. Hi ha vàries teories pel que fa a l’origen del seu nom. La més acceptada seria la que explica que antigament, el mercat es feia en aquesta plaça, i que totes les deixalles, ja foren de peix, carn o restes vegetals, s’abocarien en aquest "forat". Això faria pudor mentre es descomposava. Probablement construït en el segle XVI o XVII aprofitant la pedra de les velles construccions medievals que formaven el primer nivell de la muralla medieval del castell. En el segle XVI comença a formar-se el casc antic, la Plaça Vella i els carrers propers.


Artés - Muralles i portals
Artés - Muralles i portals


Portal de Sant Marc
Restes de l’antic portal fortificat. Situat a la part antiga del poble, a prop de l’església de Sta. Maria, del castell i de les antigues muralles. És l’únic portal que es conserva. Només es conserven 14 dovelles que formen un arc de mig punt; les darreres formen l’únic suport i l’encastament en el mur de les cases veïnes. S’han perdut els pilars que sostenien l’arc i l’acabament.

Artés - Muralles i portals


Muralles de la Plaça Vella
Les antigues muralles eren defenses de l’antic castell, de l’església de Santa Maria i de la vila d’Artés. Es tracta d’una construcció militar d’època medieval amb modificacions posteriors i adequades a la remodelació de la Plaça Major, l’any 1984. El tram conservat s’entén al nord de la Plaça Vella, en l’anomenat Parc de les Muralles, on el relleu era més accidentat, a tocar amb els edificis del castell vell i tancant un espai molt delimitat. A partir del segle XV, l’urbanisme creix pel sector de migdia. Es tracta d’un tram de muralles amb una paret feta a partir de pedres irregulars, sense treballar i unides amb morter, sobre la qual s’hi adossen una sèrie d’arcades cegues, amb arc de mig punt sostinguts sobre pilars, lleugerament més amples a la part inferior que a la part superior. El llenç de la muralla ressegueix el relleu, però a base de petits trams rectes, aconseguint un aspecte poligonal del tram.

Artés - Muralles i portals


Informació proporcionada per l’Ajuntament d’Artés i extreta de l’Inventari del Patrimoni Cultural. Oficina de Patrimoni Cultural (Diputació de Barcelona), 2007.Població: Artés

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web