Nucli antic

Conjunt de carrers, cases, places i edificis que formen el nucli més antic del municipi d’Artés . Es tracta de la zona més alta on es té constància de la presència d’ocupació humana, com a mínim des d’època paleocristiana o romanitat tardana; constatada per la troballa d’una església del segle VI-VII d.C i una necròpolis al seu redós. El nucli més antic es centraria al voltant de la Plaça Vella, també anomenada Plaça Major. Les cases del voltant formaven un recinte emmurallat tancat i uniforme. De fet, una de les cases, en realitat és l’antic castell (Castellot o Castell Bisbal). L’altre edifici important seria l’església, amb una continuïtat de culte des de la primitiva església paleocristiana fins a principis del segle XX, quan fou enderrocada. Avui en dia només es conserva el campanar del segle XVII i l’absis romànic. En aquest recinte s’hi accedia pel portal de Salavés, el portal de Sant Joan i el portal del Fort (avui tots ells desapareguts).

Aquest nucli antic quedaria delimitat a la banda septentrional per l’actual parc de les muralles. Seguiríem a llevant pel final del carrer Sant Víctor, conegut popularment com a carrer del Pou i el carrer Pinetar, i continuaríem en direcció sud per la carretera de Prats fins trobar el carrer de la Barquera. Des d’aquest carrer, ens enfilem fins trobar el carrer Dr. Ferrer i, en direcció ponent, anem a buscar el carrer Sant Pere, que acaba a la carretera de Sallent. Els límits del casc antic en aquesta zona els marca el carrer de les Muralles, el carrer de la Bassa d’en Serola i el carrer Sant Llibori, tancant a occident el carrer Llobregat

Font de la Plaça dels Màrtirs
Font pública connectada al subministrament municipal. L’aigua raja per una aixeta cromada amb polsador i va a parar en una pica de pedra semi esfèrica. Està emmarcada per dos pilars fets de paredat escocès (pedres planes o llosetes rectangulars amb les peces disposades irregularment, unes en sentit horitzontal i d’altres en sentit vertical). Una coberta de teules uneix els dos pilars en una línia ondulant. Hi ha un sòcol i un plafó emmarcant l’aixeta de lloses de pedra imitant el paredat. Entre el sòcol i la coberta hi ha un enrajolat de mosaic. Per damunt l’aixeta, fet de pedra, hi ha l’escut municipal. Dels pilars surten dos bancs de pedra amb el respatller fent de contenció de jardinera on hi ha plantes ornamentals.

Cal Teixidor
Edifici que formava part de la fortificació de les antigues muralles del castell i de la vila d’Artés; fou habitat pel torretà i posteriorment habilitat com habitatge. Consta de planta baixa i tres pisos i coberta de teules àrabs a dues aigües i el carener paral·lel a la façana de migdia, amb un portal rodó adovellat. Les altres obertures, una finestra per planta, són posteriors, però tenen l’ampit i els muntants de pedra treballada i alguna llinda amb motllura. La cantonada de les façanes sud i est està escairada amb pedra ben treballada. A la façana est hi ha l’únic portal d’entrada al recinte emmurallat que es conserva. L’aparell és de pedra ben tallada i regular en els escaires. És una de les cases més antigues d’Artés. Podria tractar-se de la casa del torretà que guardava un dels portals d’accés al recinte fortificat del castell i església, l’únic que encara es conserva.

Artés - Nucli antic
Artés - Nucli antic

Artés - Nucli antic
Artés - Nucli antic

Artés - Nucli antic

Artés - Nucli antic
Artés - Nucli antic

Artés - Nucli antic
Artés - Nucli antic


Cal Quingues
Antiga masia, avui integrada dins la vila. Només se’n conserva l’estructura i la capella. És de planta rectangular, consta de planta baixa, pis i golfes; coberta de teules àrabs a dues aigües i amb el carener, lleugerament desplaçat, perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. Hi destaca damunt el portal, una finestra amb la llinda motllurada en forma d’arc de cortina, a sota hi ha una espitllera. Al seu costat hi ha una altra finestra amb l’ampit, muntants i llinda, amb escut gravat, de pedra treballada. A l’exterior del mas, a ponent i amb l’accés principal donant al carrer de La Roca, hi ha adossada a la propietat una antiga capella, construïda en el segle XIX.


Artés - Nucli antic

Artés - Nucli antic
Artés - Nucli antic


Informació proporcionada per l’Ajuntament d’Artés i extreta de l’Inventari del Patrimoni Cultural. Oficina de Patrimoni Cultural (Diputació de Barcelona), 2007.Població: Artés

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web