La creu de terme de la Galera es tractaria d'una peça del segle XV, d'estil gòtic florit. Conserva pocs elements originals, ja que ha sofert diverses mutilacions; per exemple, en el transcurs de les Primeres Guerres Carlines va perdre un braç, que es guarda des de llavors a l'Església parroquial. Malgrat els esforços per conservar-la, la Creu també va patir greus danys durant la Guerra Civil del 1936-1939.
A les darreries del segle XIX, després de moltes gestions, es decidí de canviar la Creu d'emplaçament, traslladant-la als afores, on es troba avui. Aquest trasllat al nou emplaçament es feu, després d’algunes controvèrsies, sota l'estreta vigilància d'un expert nomenat per la Real Acadèmia de San Fernando: el tortosí Francesc Mestre i Noé.
|
La base i el fust són de secció octogonal i semblen elements de construcció recent, mentre que el capitell sembla més antic, tal vegada romànic. Presenta figures humanes sostenint quatre escuts. De fet, però, només es distingeix amb claredat la imatge d'un home amb una llança i una sèrie de figures de dones. Les altres s'han deteriorat. La creu original, que es va malmetre durant la Guerra Civil, era de pedra.
|
 | La Galera - Creu de terme (fins l'any 2015) |
Durant molts anys ocupà el seu lloc una creu de ferro. L’any 2015 es portà a terme una restauració que substituí la petita creu de ferro per una altra feta amb una T invertida de tub que descansava directament sobre el capitell. Aquesta restauració va ser mot criticada, però des de l’ajuntament asseguren que cap persona ni col·lectiu va oferir suport tècnic o econòmic per esmenar el desencert, però si més no va garantir la conservació del capitell i el fust que es trobaven en molt malt estat.
|
 | Galera, La - Creu de terme restaurada l'any 2021 (Foto: Ajuntament) |
Amb la tranquil·litat que la creu no corria perill, l’ajuntament va començar a iniciar les accions i els tràmits fins a poder dur a terme la restauració actual. Així l’any 2021 es portà a terme l’última restauració que reposà la creu de pedra coronant el monument. La creu actual, obra del mestre picapedrer d’Ulldecona Josep Castell, però, no és una reproducció idèntica a l’original, perquè no es pogué trobar cap imatge original de la Creu de terme, optant així per seguir les característiques generals de les creus de la mateixa època només representant la silueta sense cap imatge.
|