La Garriga - Corpus 2024
El Pinell de Brai - Pinell Art, Fira d�Artesania 2024

Nucli històric de la Galera

El nucli històric de la Galera no són solament edificis i monuments, sinó que encara conserva petits detalls del tarannà dels seus habitants, que continuen portant a terme activitats que es perden en el temps, com posar  assecar les ametlles al carrer.

La Galera - Nucli històric
La Galera - Nucli històric

Un senzill monument recorda a Hermenegild Santapau (La Galera 1903-Bombai (Índia) 1970).  El pare Santapau, jesuïta (SI), estudià Filosofia i es graduà amb el doctorat per la Universitat Gregoriana el 1925 i també es doctorà en botànica per la Universitat de Londres i aconseguí la diplomatura del Royal College of Science entre 1938 i 1940.

El 1940 anà a l'Índia, exercint com a professor de Botànica al Col·legi de San Javier, a Bombai, entre 1940 i 1954, essent anomenat director del Botanical Survey of India (1954), càrrec  que va tornar a ocupar entre 1961 i 1968, alternant la seva dedicació al Col·legi amb treballs encomanats pel Govern de l'Índia, tals com la inspecció de la Universitat de Delhi (1963) i de la Universitat de Poona (1964), o l'assessorament tècnic al Council of Scientific and Industrial Resarch de l'Índia, essent professor convidat a les Universitats de Punjab, Agra, Banaras, Ranchi, Bhagalpur, Calcuta, Hyderabad i Allahabad, entre d'altres.

Va recollir materials dels Pirineus (1934), els Alps italians (1936), Balutxistan (1946), Kathiawar (1946-1954), Purandhar (1944-1956) i l'est de la serralada de l'Himàlaia. El seu herbari principal es conserva al Blatter Herbarium de Bombai i altres materials es troben als herbaris de Kew (Londres), Arnold Arboretum (Universitat de Harvard) i Missouri Botanical Garden (St. Louis, EUA).

La Galera - Nucli històric
La Galera - Nucli històric

El pare Santapau va ser membre del National Institute of Sciences of India, de la Linnean Society de Londres, de la Royal Asiatic Society de Bengala, de la Botanical Society de Bengala, de la Bombai Natural History Society, de l'Indian Botanical Society i de la Royal Agricultural and Horticultural Society de Bengala,  entre d' altres.

Els seus treballs es van veure recompensats amb el nomenament de "Padma Shri" atorgat pel Govern de l'Índia, la medalla Birbal Sahani, concedida, el 1964, per l'Indian Botanical Society i l'Orde d'Alfons X el savi, conferida pel Govern d'Espanya.

La Galera - Nucli històric

L'actual mercat és un edifici obert, bàsicament una estructura de ferro coberta amb fibrociment (uralita), a dues aigües, construït el 1931 i reconstruït l'any 1993. La mitgera que el separa de la casa veïna fou aplacat amb ceràmica i decorada amb un panell ceràmic fet per l’escola d’Art de Tortosa, amb una placa de corten amb les dates de construcció i reconstrucció de l’edifici. En la reconstrucció es va col·locar també un nou paviment.

També hi ha decoració feta de fusta. L’edifici presenta un bon estat de conservació. A la teulada hi ha uns canalons a banda i banda que recullen l'aigua de la pluja. El mercat és un espai obert, sense cap paret que el limiti. En conjunt és una edificació molt senzilla i pràctica per a la utilització a la qual està destinada.

La Galera - Nucli històric

A més de la fira Argila i el centre d’interpretació Terracota, el nucli històric d’aquesta població utilitza elements decoratius urbans com aquesta marraixa que recorden la tradició terrissera de La Galera, documentada d’una manera clara des del segle XVIII fins a l’actualitat, amb un moment determinat d’esplendor amb cinc o sis obradors en actiu. Els terrissers de la Galera durant molt de temps van proveir els seus vilatans i habitants de la contrada dels estris necessaris per a la vida quotidiana: testos, plats, olles, càntirs (cànters), marraixes, tubs, cantimplores, catúfols (cadups) per les sènies, setrills...

La Galera - Nucli històric

La Casa Porta o Molí de la Creu, del segle XIX, és un edifici format per diversos cossos, el més gran, que dona al carrer de la Creu, és de planta baixa i dos pisos, mentre que l'edificació de servei, que fa cantonada, es compon de planta baixa, pis i golfes. Les obertures s'ordenen simètricament a la façana, balconades a la planta primera, finestres a la segona i l'accés, un finestral i petites obertures per al molí. La porta és d'arc escarser, emmarcada amb pedra. A la llinda hi ha inscrita la data de 1884. Pertany a la família Porta i Ferré i encara està dedicat a l'elaboració d'oli d'oliva, essent un dels pocs molins de les terres de l'Ebre que encara utilitza la pedra circular per a moldre les olives . Originalment, disposava d'un molí de premsa de giny i tracció animal.

La Galera - Nucli històric

L’any 1906 es projectà l’edifici de la Casa de la Vila, un edifici aïllat de planta baixa i dos pisos i terrassa, amb façana de maçoneria ordinària sense revocar. La porta d'accés a l'edifici és d'arc de mig punt amb la data de l'inici de la construcció gravada a la part superior. La façana de l'edifici, que es conserva pràcticament igual que al moment de la seva construcció, és un dels símbols que identifiquen el poble de la Galera. A l'espai que ocupa l'edifici de l'Ajuntament, fins a l'any 1885, hi havia una gran bassa on anaven a parar les aigües de tots els carrers, que fou eliminada l’any de l'epidèmia de còlera, per evitar que fos un focus d'infeccions. Per aquest motiu, primer es deia el carrer de la Bassa, després se'n va canviar el nom pel de Sant Llorenç.

L'edifici fou projectat per l'arquitecte provincial Ramon Salas Ricomà. Inicialment, l'edifici es va construir per instal·lar-hi les escoles (una aula per a cada sexe) i la presó, a la planta baixa. Al primer pis, s'habilità la Secretaria i l'Arxiu municipals, el saló de Sessions i el Jutjat. Al segon pis anaven els habitatges per als mestres i per al secretari de l'Ajuntament.

La Galera - Nucli històric

Actualment, a la planta baixa, hi trobem Terracota. Museu de la Terrissa, espai dedicat a la terrissa de la Galera i de l'entorn, la seva història, les seves produccions, l'ofici artesà... i una sala d’exposicions temporals d'art i artesania. Al primer pis, hi ha l'Ajuntament, i la Sala de Teràpies Alternatives. Al segon pis: els despatxos de les entitats locals, l'Escola de Música i l'Arxiu Municipal.

 

 

Població: La Galera

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
La Galera - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web