Santa Eugènia del Relat a Avinyó ***

Avinyó - Santa Eugènica del Relat
Avinyó - Santa Eugènica del Relat

L’any 982 és citada al lloc de Relat, dins el terme del castell d’Oristà, l’església de Santa Eugènia de Relat en mans de la família Lluçà, que la cediria al monestir de Ripoll juntament amb l’església de Sant Marçal i que el segle XVIII, després d’un litigi entre l’abat del monestir i la seu vigatana, passaria a dependre d’aquesta definitivament.
Avinyó - Santa Eugènica del Relat
Avinyó - Santa Eugènica del Relat

De la primitiva església del segle XI només s’ha conservat el campanar romànic . L’actual església parroquial de Sant Eugènia de Relat correspon a l’edifici barroc bastit el 1680, d’una sola nau amb capelles laterals i sagristia a la banda de ponent, que varià completament la orientació del temple, restant perpendicular a l’orientació del primitiu. També d’aquest mateix moment és la masia que l’església té adossada.
Avinyó - Santa Eugènica del Relat
Avinyó - Santa Eugènica del Relat

L’element arquitectònic de més vàlua és sens dubte el campanar romànic , una robusta torre quadrada que, fins la restauració (1979-1980), tenia les obertures tapiades. Al primer pis i en tres de les seves cares (excepte la de ponent), s'obre un finestral d'arc de mig punt adovellat . Al segon pis les finestres, refetes en la restauració, s'obren als murs de llevant i ponent i són finestres geminades amb petites dovelles que fan l'arc de mig punt. Rematant el campanar hi ha tres pilars per banda, dibuixant dos grans finestrals quadrats per banda , sobre els quals reposa l'embigat que aguanta la teulada a quatre vessants. Al basament del mur de migjorn resta una porta tapiada, la qual devia molt probablement comunicar amb la nau de la primitiva església romànica.
Avinyó - Santa Eugènica del Relat
Avinyó - Santa Eugènica del Relat

L'interior és totalment arrebossat i el presbiteri conserva un altar neoclàssic molt senzill, datat de 1886. El 1895 s’afegí la capella del Santíssim , on es conserven unes pintures murals del segle XVII que representen la flagel·lació.

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Avinyó - Ajuntament
On Menjar a Avinyó (Restaurants)
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web