Amposta - Festival de Food Trucks 2024
Maials - Trobada de Gegants 2024

Nucli històric d'Oristà ***

Oristà - Nucli antic

La casa Serra és la casa on, entre  1838 i 1840, va viure Pere Almató Ribera amb els seus pares i cinc germans fugint del perill que suposava la primera Guerra Carlina. En aquesta població va rebre la primera formació humanística de mà d’un frare dominicà exclaustrat. La tasca missionera de Pere Almató el va portar fins a Tonkin on l’any 1861 va morir martiritzat. Va ser beatificat pel papa Pius X l’any 1906 i fet sant (canonitzat) pel papa Joan Pau II el 19 de juny de 1988. A la façana hi ha dues làpides, una recordant la seva estada a la casa i l’altra en recordança de la festa popular presidida pel bisbe de Vic Josep Mª Guix per la canonització de Sant Pere Almató. A la llinda de l’obertura d’un dels balcons hi ha la data de 1780.
Oristà - Nucli antic
Oristà - Nucli antic

Al llarg dels segles, la ramaderia sempre ha estat una important font de recursos per la pagesia. La llana es va convertir a finals del segle XVII i XVIII en el motor d'una incipient indústria que desembocaria en la Revolució Industrial. El Lluçanès es va beneficiar enormement de l'increment de valor que va experimentar la llana, van ser uns anys de bonança econòmica tal i com podem veure a la gran quantitat de llindes de pedra dels portals de les cases, que portaven gravats l'any de construcció o renovació de les mateixes, circumstància que evidencia que la seva gent es guanyava bé la vida en aquells anys, alguns com a paraires o senyors de la llana.
Oristà - Nucli antic

Aquestes cases amb noms dels propietaris i anys de construcció i també d’altres de grans portals adovellats i obertures amb ampits i brancals de pedra dels segles XVII i XVIII podem trobar-les representades al carrer de Vic on la majoria de cases estan formades per planta baixa, primer pis i golfes i teulades a doble vessant. N’és un exemple cal Berengueres amb façana a la plaça Major on al portal podem llegir “1730 BONAVENTURA BARANGUERAS PARAIRE”. Com que en realitat originalment eren dues cases per això per la banda del carrer de Vic (núm.1) una inscripció diu “RAFAEL SOLÀ AVE MARIA SIN PECADO CONCEBIDA 1695".
Oristà - Nucli antic

Aquestes característiques pròpies d’aquests segles les trobem a d’altres cases d’aquest carrer com cal Pere, cal Venturet , ca la Madrona, cal Pratcal Boxaderas on podem llegir "VALENTI BOXADERAS 1759", cal Pere Bernat, amb la inscripció "RIERA" a la llinda, cal Julià, cal Catri, cal Curet Vell o cal Cisteller entre moltes més. També podem observar característiques semblants a les cases de la plaça de l’Església, on destaca cal Rosell, amb un gran portal i la inscripció “ IOSEPH ROSELL 1654” a la llinda d’una de les seves finestres, juntament amb cal Sepulturero, cal Sant Pare o cal Miró.
Oristà - Nucli antic

Dues cases que cal destacar són Cal Ferrer Boig amb gran portal adovellat emmarcat per dos finestrals i cal Pastisser un habitatge unifamiliar amb murs de maçoneria arrebossats. A sobre el portal d'entrada hi ha una llinda monolítica amb una inscripció gravada bastant ben conservada. Entremig de la data 1723 hi ha un arbre d'un dibuix esquemàtic i simple.
Oristà - Nucli antic
Població: Oristà

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Oristà - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web