Maials - Trobada de Gegants 2024

Sant Nazari de la Garriga a Oristà

Oristà - Sant Nazari de la Garriga
Oristà - Sant Nazari de la Garriga

La capella de Sant Nazari de la Garriga forma un conjunt juntament amb el mas homònim de planta rectangular i teulada a doble vessant. A la construcció s’ evidencien diferents etapes de construcció o ampliació. El nucli primitiu és format per planta baixa i dos pisos. Posteriorment s'adossà, a l'esquerra de la porta principal, una construcció rectangular formada per un porxo a la part superior i les corts a l'inferior. Al mas de Sant Nazari hi nasqué, a mitjan del segle XIX, la germana Caterina Comerma, fundadora a Vic de les germanetes Josefines de la Caritat.
Oristà - Sant Nazari de la Garriga

L'església apareix documentada el 1284 quan el rector d'Oristà Berenguer de Vilarnau feu un acord amb Ramona, donada de Sant Nazari de la Garriga de la parròquia d'Oristà, i amb tots els seus successors, donats de l'esmentada església de Sant Nazari, amb motiu d'unes compres que Ramona havia fet per la capella.
Oristà - Sant Nazari de la Garriga

Sabem que l’any 1686 estava vinculada a la parròquia de sant Andreu d’Oristà i no tenia pica baptismal, ni sagrari ni fossar i sols s’hi oficiava cada quinze dies. El 1692 el bisbe Antoni Pasqual manà emblanquinar-la interiorment. El 1746 s'hi deia missa tots els dies de festa i mantingué el culte fins el 1936. Actualment s'hi diu missa una vegada l'any.
Oristà - Sant Nazari de la Garriga
Oristà - Sant Nazari de la Garriga

La capella és d'una sola nau capçada per un absis semicircular. L'interior de l'església és més baix que el terreny exterior, per la qual cosa cal baixar tres graons. Les parets són de carreus regulars, més ben tallats a la part baixa que a la superior. Coberta de volta apuntada a la nau i de quart d'esfera a l'absis. A la façana de ponent hi ha l'accés per una porta adovellada, una finestra en forma de creu i està coronada per un esvelt campanar d'espadanya de dos ulls.
Oristà - Sant Nazari de la Garriga
Oristà - Sant Nazari de la Garriga

Davant de la capella de Sant Nazari es conserven les restes de la part baixa dels murs de la cel·la de l'ermità i d'un molí d'oli. Del molí es conserven dues moles, una situada davant l'església i l'altre fent de cantonera a la banqueta que recorre l'exterior de la capella. 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Oristà - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web