Capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia de la Fatarella

La capella o ermita de la Mare de Déu de la Misericòrdia la trobem esmentada per primera vegada al 1608 en la visita pastoral del bisbe de Tortosa, Pedro Manrique, al lloc on la població originalment havia disposat d’una torre de defensa dins de la qual hi havia un altar amb la Mare de Déu del Rosari.

La Fatarella - Capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia
La Fatarella - Capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia

El precedent de l'actual temple fou bastit  sota les ordres de Francesc Melet entre 1789 i 1793 seguint els cànons del corrent neoclàssic,  destaca per la seva sumptuositat i ornamentació de la façana principal. En la seva construcció hi col·laborà tot el poble col·laborà amb el treball de peonatge, subministrament de materials i aliments per als obrers, picapedrers, paletes i escultors.
La Fatarella - Capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia

Es tracta d’un edifici, de considerables dimensions, d'una sola nau amb capelles laterals i absis esglaonat. La coberta és de teula a doble vessant i hi destaca el cimbori, octogonal i amb una cúpula a l'interior. Als laterals s'hi obren petites finestres i s'alcen dos contraforts a cada banda. La façana principal presenta una portalada, de pedra, barroca amb un arc de mig punt emmarcat per dues pilastres, entaulament i una fornícula rematada amb un pinacle. A ambdós costats de la porta trobem cartel·les amb tornapuntes amb decoració vegetal. Al damunt de la fornícula hi ha un òcul. La façana està rematada per un campanar d'espadanya.
La Fatarella - Capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia

El temple sofrí greus desperfectes durant la guerra Civil de 1936-1939, essent parcialment enderrocat. També fou malmesa la imatge gòtica (darrer terç del segle XIV) d’alabastre policromat de la Mare de Déu de la Misericòrdia. La imatge (amb nas prominent, barbeta forta, ulls molt ametllats, mans amples i llargues amb dits llargs i carnosos) va ser baixada del pedestal i trencada a cops de mall. 
La Fatarella - Capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia
La Fatarella - Capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia

Després de la guerra la imatge de la Verge es va recompondre a partir dels fragments que algú havia salvat i el 27 d’abril de 1940 tornava a la Fatarella una vegada restaurada. També s’emprengueren les obres de restauració del temple que s’acabaren el 5 de novembre de 1951, data que s’instal·là la Verge a la Capella, i es celebraren les "Festes Extraordinàries en honor de la Santíssima Verge de la Misericòrdia" amb un gran ventall d'activitats religioses, esportives, musicals i folklòriques amb la presència del bisbe de Tortosa, Manuel Moll i Salord. En motiu del cinquantenari de la pujada de la Mare de Déu a la Capella, el 8 de setembre de 2001 es van engalanar els carrers i es van fer 4 dies de processons recorrent tot el poble.

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
La Fatarella - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web