Ruta de les Sénies de la Fatarella -Sénia de ca la Marta- ***

La Fatarella - Sénia de ca la Marta

La Ruta de les Sènies ens porta a fer un tomb per un paisatge rural força atractiu, on els conreus de secà de la muntanya alternen amb petites hortes de regadiu situades en el fons de la vall i amb clapes de vegetació natural que apareixen de tant en tant. La ruta ens permetrà descobrir un mosaic d’aprofitament agrícola a l’entorn del poble com a mostra de l’activitat humana, fent compatible la conservació de l’entorn i la  gestió dels recursos naturals.
La Fatarella - Sénia de ca la Marta
La Fatarella - Sénia de ca la Marta

Però aquí ens crida l’atenció la presència d’un element constructiu característic: les sènies de l’entorn de la riera, que mitjançant les seves rodes  eleven l’aigua necessària per regar l’horta. La sènia de Ca la Marta és un exemple d’aquestes mecanismes emprats per a d'elevar aigua.
La Fatarella - Sénia de ca la Marta
La Fatarella - Sénia de ca la Marta

El tipus més usual consta generalment de dues grans rodes, una horitzontal, amb un engranatge de llanterna, i una altra de vertical amb dents que engranen amb la primera. Quan l'acciona un animal (generalment rucs, mules o bous) aquest dóna voltes lligat a l'extrem d'un pal horitzontal solidari amb el seu eix, que engrana amb una altra roda vertical l'extrem inferior de la qual està submergida en l'aigua, proveïda d'uns recipients anomenats «catúfols» en tota la seva llargada, que amb el moviment de la roda, s'omplen d'aigua d'un pou poc profund o d'un contenidor d'aigua, l'eleven i la dipositen en un conducte associat a la sínia que la distribueix al canal de regadiu o un altre tipus de dipòsit.

 


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
La Fatarella - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web