Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Església parroquial de Sant Iscle

El temple parroquial de Sant Iscle de Vallalta està dedicat a l’advocació del sant que dóna nom al municipi. Sant Iscle, segons el martirologi romà, patí el seu martiri (llençat a la foguera i decapitat) juntament amb la seva germana santa Victòria durant la persecució contra els cristians decretada per l’emperador Dioclecià a començament del segle IV.

Sant Iscle de Vallalta - Església parroquial de Sant Iscle

Tot i ser un sant nascut a la Bètica romana (Corduba) la seva devoció aviat s’estengué per tota la península, arribant a Catalunya on són nombroses les seves advocacions. Sobretot a la Catalunya vella foren molt venerats i invocats per guarir el mal de pits i per afavorir la lactació dels infants.
Sant Iscle de Vallalta - Església parroquial de Sant Iscle

Sant Iscle de Vallalta - Església parroquial de Sant Iscle

L’església de Sant Iscle de Vallalta tot i remuntar-se al segle XI, com recorda el primer document escrit que es refereix al poble i que correspon a la consagració del temple (14 d’octubre de 1090) pel bisbe gironí Berenguer Guifré, correspon a una edificació del segle XIX, on destaca l’altar major.
Sant Iscle de Vallalta - Església parroquial de Sant Iscle

L’edifici conserva com a única resta constructiva del primitiu temple un arc i presenta un campanar de torre quadrada, amb dues obertures a cadascun dels costats a la part alta, que allotgen les campanes del cloquer de la vila.

Curiositats
Durant la guerra del francès les tropes comanades pel general Marat intentaven assolir Hostalric per la costa. Les forces militars de l’exèrcit napoleònic foren interceptades pel sometent de Sant Iscle de Vallalta i poblacions veïnes. En represàlia, el 25 de juny de 1808 l’exèrcit francès va començar els saquejos i incendis de la població per la banda de can Torrus Vell i van continuar per can Roig del Castell, ca l’Escloper i can Preses. Mentre els homes prenien les armes, les dones, nens i avis resaven a l’església perquè els alliberessin d’aquell mal son. Com que es desencadenà una tempesta de magnituds incommensurables que desbordà les rieres i les aigües s’emportaren nombrosos efectius francesos desbaratant l’atac, els habitants varen fer vot solemne de commemorar aquest esdeveniment cada any, el que es coneix com a Festa Votada.
Sant Iscle de Vallalta - Església parroquial de Sant Iscle

Una placa, commemorativa del centenari, col·locada a la façana de l’església amb la inscripció: “1808-1908. El poble de Sant Iscle a sos avis de l’any vuyt amb la fe al cor y les armes a les mans lliuraren al poble el 25 de juny del extermini decretat pel frances, commemorém anyalment llurs religió i patriotisme ” recorda aquest fet històric.
Sant Iscle de Vallalta - Església parroquial de Sant IscleFires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
La Granadella - Setmana Santa 2023
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web