Col·legi de l'Escola Pia de Moià

Moià - Col·legi de l’Escola Pia

A instàncies de Mn. Jaume Buxó, fill de Moià,  i després de negociar l’Ajuntament de Moià amb l’ordre religiosa el dia 1 de juny de 1682 es signà un acord entre ambdues parts per tal de fundar un col·legi de l’Escola Pia a la vila, però no seria fins l’1 de juliol de 1683 quan el rei Carles II signava el document que donava llicència perquè l’ordre escolàpia obrís el seu primer col·legi a Espanya. La primera comunitat la formaven cinc escolapis napolitans en una casa del carrer de les Joies. Després es traslladaren al carrer de Sant Sebastià, al Raval de Dalt, i finalment el 1703 pogueren inaugurar l’edifici emplaçat al peu del turó de la Creu, on encara roman el col·legi escolapi. que encara avui ocupa el col·legi.
Moià - Col·legi de l’Escola Pia

Durant la guerra de successió l’edifici patí considerables danys i igual passà amb els atacs de la guerra del francès. El desembre de 1839 el col·legi convertit pels liberals en fortí, va ser incendiat i destruït pels carlins. El pare Isidre Sayol intentà frenar tot el que va poder l’espoli que seguí l’incendi. Amb l’aportació econòmica de Jaume Torrents (antic alumne) es reconstruí l’edifici, essent inaugurat el 10 de gener de 1854.
Moià - Col·legi de l’Escola Pia
Moià - Col·legi de l’Escola Pia

Adossat a l’església barroca de Sant Antoni trobem un edifici de grans dimensions, que en el seu origen fou noviciat de l’ordre escolàpia. L’edificació, de planta quadrada, articulada en quatre nivells, presenta a la façana una simetria respecte a l'eix marcat pel portal d'accés. Són nombroses les obertures de secció quadrada que s’obren a la façana. Just després de travessar el portal d’accés s’obre un espaiós claustre, també articulat en quatre nivells.
Moià - Col·legi de l’Escola Pia

Durant la primera República espanyola el col·legi va ser amenaçat i ocupat i els religiosos que no eren del poble foren expulsats, però l’edifici no patí destruccions. El 22 de juliol de 1936 la comunitat i novicis es veieren obligats a abandonar l’edifici davant les amenaces i es refugiaren en cases de pagès. El col·legi es convertí successivament en fonda pública, casa per als refugiats, hospital de les Brigades Internacionals i hospital de sang. El 5 de febrer de 1939 el pare Pius Sarri recuperà l’edifici de l’Escola Pia. L'interior fou reconstruït desprès de la guerra civil i no conserva cap peça anterior a aquesta dada.
Moià - Col·legi de l’Escola Pia

 

Consorci de Turisme

Població: Moià

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Moià - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l�Ebre amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web