Coves del Toll a MoiÓ ***

MoiÓ - Coves del Toll
MoiÓ - Coves del Toll

La Cova del Toll, situada a la comarca natural del Moianès, al terme municipal de Moià és una cova prehistòrica amb un total de 1.148 m. de profunditat, encara que la part visitable és només de 180.55 m. i té forma de L.
MoiÓ - Coves del Toll
MoiÓ - Coves del Toll

Aquesta cova prehistòrica es divideix en dos sectors: la galeria sud, de 108 m, ocupada per l’home prehistòric; i la galeria est, de 80,55 m, amb un curs fluvial intermitent d’aigua freda i cristal·lina. A l’exterior hi ha una simulació d’un poblat iber.
MoiÓ - Coves del Toll
MoiÓ - Coves del Toll

La Cova del Toll és una de les coves prehistòriques d’Europa més rica en fauna del Quaternari, de l’època de la glaciació de Würm, amb importants restes d’hipopòtam, rinoceront, ós de les cavernes, lleó, hiena, bou primitiu, isard... i també restes humanes.

Restes de foc i algunes eines de sílex, de talla típicament mosteriana demostren la presència humana de l'home de Neandertal durant el Paleolític Mitjà (entre 100.000 i 40.000 anys d’antiguitat) a la comarca del Moianès.
MoiÓ - Coves del Toll
MoiÓ - Coves del Toll

Però també s’hi ha fet  altres troballes relatives a l’Epipaleolític, al Neolític i a l’edat del Bronze que proven la llarga utilització que han tingut les coves. L'home deixava de ser un mer caçador-recol·lector i passava a ser ramader-agricultor, amb una tendència marcada cada vegada més per l’especialització en el treball, el bescanvi de mercaderies i la presència de nous materials de caire forà.
MoiÓ - Coves del Toll
MoiÓ - Coves del Toll

Respecte a les troballes de restes humanes a la cova de Toll (Moià) cal esmentar l’enterrament d’un individu corresponent a l’edat del Bronze, un individu masculí i robust, no gaire alt i braquimorfe, de tipus alpí, i que s’acompanya d’un fermall metàl·lic d’origen centreeuropeu.
MoiÓ - Coves del Toll
MoiÓ - Coves del Toll 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
MoiÓ - Ajuntament
Santa Fe del PenedŔs - Cava Forns Raventˇs
Moja - Cavas Hill
Diputaciˇ de Lleida - Ara Lleida Diputaciˇ de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputaciˇ de Barcelona Diputaciˇ de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputaciˇ de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputaciˇ de Tarragona - Terres de l┤Ebre amic, mitjans d┤informaciˇ i comunicaciˇ OJD 
festacatalunya Ě Tel. 938046359
Contactar Ě crŔdits Ě avÝs legal Ě Mapa Web