Amposta - Festival de Food Trucks 2024
Maials - Trobada de Gegants 2024

Dolmen de Cuspinar ***

El dolmen del Cuspinar el trobem a ma dreta del camí que ens porta a les Coves del Toll a l’entorn d’uns 700 m del trencall de la carretera on agafem el camí, en una zona plana a uns 40 m del barranc del torrent del Bassot.

Moià - Dolmen de Cuspinar

El monument megalític del Cuspinar respon al tipus anomenat de cambra simple i te unes mides aproximades de 2,55 m de longitud, 2,10 m d’amplada i 1,45 m d’alçada. Cronològicament correspon a un moment cultural situat entre el període final de l’edat del Bronze i primera edat del Ferro (2200-1500 aC). Es tracta d’una cista trapezoïdal oberta que conserva les tres lloses laterals, mentre que la de coberta és desplaçada del seu punt original. Està orientada de nord a sud amb una lleugera inclinació cap al nord-oest. El túmul és gairebé imperceptible.
Moià - Dolmen de Cuspinar
Moià - Dolmen de Cuspinar

El sepulcre va ser excavat en dues campanyes d’excavació portades a terme entre els anys 1954 i 1957 per Josep de C. Serra i Ràfols i Ricard Batista, recuperant diverses restes, tant antropològiques com arqueològiques. Es constataren un total de 8 inhumacions d'adult i una d'infant, com a mínim. Les restes arqueològiques o ofrenes que acompanyaven als difunts eren: 22 esquerdills de sílex sense retoc, restes ceràmiques (quatre fragments de la vora d'un vas de parets allisades i de perfil carenat, una vora de bol amb una petita nansa de mugró, un d'incís amb puntejat triangular i un amb cordó amb incisions unguials, essent la resta fragments informes) i joiells (7 peces de collaret d'esteatita, un pecten bicònic, un pecten cilíndric, set peces òssies, una dent humana perforada, cinc botons prismàtics de secció triangular perforats en "V" i un fragment de coure).
Moià - Dolmen de Cuspinar
Moià - Dolmen de Cuspinar

Posteriorment, l'any 1979 el mateix Ricard Batista va procedir a la seva reexcavació, senyalització i consolidació en el marc d'una campanya endegada per l'Institut d'Arqueologia i Prehistòria de la Diputació de Barcelona. Tot i que durant les tasques de revisió de la Carta Arqueològica, el desembre de 2010, no s'observà cap mena de material arqueològic en superfície, en la reexcavació efectuada l'any 2012 per Jofre Costa i Cristina Casinos es van trobar 8 fragments ceràmics 5 peces de sílex, fragments de carbó, 13 petxines, 17 fragments ossis, 2 fòssils marins, 1 cassoleta, 14 peces de quars, 2 denes i 1 plom.
 

 

Població: Moià

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Moià - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web