Sant Pere de Ferrerons

L'església de Sant Pere de Ferrerons o de Vilalta, documentada ja l’any 939 quan fou unida temporalment a Moià, era  l’antiga església parroquial de la parròquia rural del mateix nom, bastida com un edifici de factura romànica.

Moià - Sant Pere de Ferrerons
Moià - Sant Pere de Ferrerons

Pertanyia al terme de la vila de Moià i depenia del castell de Clarà, i havia obtingut la categoria de parroquial des de molt antic, categoria que manté avui dia, malgrat haver estat agrupada a Santa Maria de Moià. El 1110 ja és esmentada com a tal, i se'n defineix el terme.
Moià - Sant Pere de Ferrerons

L'edifici actual , però, es bastí el 1763 aprofitant part dels antics murs romànics i la torre-campanar que és bàsicament una edificació de la fi de l'època romànica. És un edifici religiós d’una sola nau amb absis pla, amb múltiples afegits i transformacions al nucli original del segle XVIII. La façana de llevant presenta un portal emmarcat per pseudopilastres coronades per un frontó trencat. Els seus objectes de culte han estat traslladats a Moià.
Moià - Sant Pere de Ferrerons

Al mig del frontó s’obre una fornícula on hi ha una mà aguantant una corda de significat desconegut. La coberta és a dues aigües. Al costat de l'església hi ha l'antiga rectoria (1755) i adossat al mur nord s'aixeca la torre-campanar de planta quadrada amb parament de grans carreus de talla regular.
Moià - Sant Pere de Ferrerons

 

Consorci de Turisme

Població: Moià

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Moià - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l�Ebre amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web