Ara Lleida Estiu 2020
Experiències per Catalunya

Sant Quirze i Santa Julita

L’església de Sant Quirze i el lloc de Muntanyola es documenten a partir de l’any 938, quan Guisad donà a l’església de Sant Pere de Vic una vinya situada al comtat d’Osona, en el terme de Sant Quirze, a Muntanyola, al vilar de Ferriol.

Muntanyola - Sant Quirze i Santa Julita

Muntanyola - Sant Quirze i Santa Julita


L’any 1177 l’església fou renovada i consagrada de nou. El bisbe Pere de Redorta va anar a Muntanyola amb els seus canonges i clergues i allà el van rebre gran quantitat de pròcers, senyors, cavallers i pagesos. Amb motiu d’aquest gran aconteixement la senyora Saurina d’Oló va donar el mas Franquesa a l’altar de Santa Maria per sufragar les despeses d’il·luminació. Es van confirmar els delmes i primícies, les obligacions dels fidels i la sagrera amb 30 passos al voltant . Cal recordar que l’Església en aquesta època havia aconseguit ser vista pels pagesos com una garantia enfront el poder feudal dels senyors; per això en aquest radi de trenta passos al voltant de l’església conegut com sagrera, espai que delimitava el bisbe en el moment de consagració, no es podia cometre cap acte de violència sense poder ser excomunicat.

Muntanyola - Sant Quirze i Santa Julita

Muntanyola - Sant Quirze i Santa Julita


Malauradament d’aquest temple romànic inicial no se’n conserva cap vestigi clar tot i que hi ha fragments dels murs est i oest que podrien correspondre a períodes anteriors al segle XVIII. El que si queda clar és que l’any 1727 fou construït l’actual. És una església amb característiques neoclàssiques a l’interior, d’una única nau orientada a llevant, sense absis diferenciat, dividida en quatre trams amb formes ovals i decoració a base d’estuc i amb capelles laterals. La porta d’accés que també podem catalogar com a neoclàssica, està situada a ponent, amb un frontis damunt del qual hi ha una fornícula destinada a enquibir les imatges dels titulars, Sant Quirze i Santa Julita . El campanar és del tipus torre. Té adossada la rectoria i un gran casal.

Muntanyola - Sant Quirze i Santa Julita

Muntanyola - Sant Quirze i Santa Julita


És un edifici excepcional que conserva íntegra la col·lecció dels seus retaules barrocs , cinc dels quals són del taller dels Real i Gros de Vic . La nissaga vigatana la va iniciar Josep Real i Homs, format al taller de Jacint Moretó i cap del taller propi a l’entorn de 1721; tres generacions després en no haver descendència masculina, la filla de Joan Real Vicenç va emmaridar amb el cap del taller d’aleshores, Josep Gros i Real. El retaule major construït el 1809, s’atribueix al mestre italià, Lorenzo Mercanti .

Muntanyola - Sant Quirze i Santa Julita

Muntanyola - Sant Quirze i Santa Julita


L’església fou restaurada el 1989 per la Diputació de Barcelona.


Diputació

Població: Muntanyola

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web