Ara Lleida Estiu 2020

Església de Sant Genís de Taradell ***

Taradell - Església de Sant Genís


A mitjan segle XVIII s’iniciaren les obres de l’actual església de Sant Genís que respon a característiques barroques. El nou edifici fou beneït i adaptat al culte per la Festa Major del 1763. És una obra dirigida pels arquitectes Josep i Jacint Morató . El retaule de l’altar major , del taller dels Ral , es va perdre en un incendi l’any 1904. Durant la Guerra Civil l’església fou de nou malmesa.

Taradell - Església de Sant Genís
Taradell - Església de Sant Genís

Taradell - Església de Sant Genís


Aquest temple substituïa l’anterior edifici en el qual entre els segles XV i XVII s’havien portat a terme diferents modificacions sobre la fàbrica original romànica, utilitzant les tècniques constructives pròpies del gòtic i afegint-s’hi la capella de la Verge del Roser (segle XVI) i nous altars (segle XVII). A mitjan segle XVII l’església fou saquejada i quedà molt malmesa.

Taradell - Església de Sant Genís
Taradell - Església de Sant Genís


La nova església de Sant Genís de Taradell és un edifici d’una sola nau, amb vuit capelles laterals repartides als costats, les quals s’obren a la nau amb arcs de mig punt que descansen sobre impostes. La nau és coberta amb volta de canó que descansa damunt impostes decorades amb volutes. Presenta un presbiteri ovalat , en el qual s’obren sengles portes que donen a la sagristia i a la capella fonda, coberta amb cúpula.

Taradell - Església de Sant Genís
Taradell - Església de Sant Genís


La part alta de la façana dibuixa una línia sinuosa abraçant les capelles laterals i la nau central, coronada aquesta per un capcer triangular coronat per boles de pedra. Aquesta façana principal està centrada per una portalada d’arc carpanell, coronada per una fornícula amb imatge de sant Genís. Per damunt d’aquesta capelleta trobem una gran rosassa amb calats de pedra i vitralls que per la part de dins es correspon amb el cor. La façana conserva restes d’uns esgrafiats.

Taradell - Església de Sant Genís
Taradell - Església de Sant Genís


Originalment l’església parroquial de Sant Genís de Taradell, romànica, datava del segle X i un segle després, al segle XI , fou consagrada de nou. D’ aquest moment és el seu campanar , de torre de planta quadrada, adossat a la capçalera del temple. Consta de planta baixa i quatre pisos amb coberta a quatre vessants. Als murs de la planta baixa s’hi marquen lesenes llombardes, elements que segueixen als angles de tota la torre. Els pisos són marcats per arquets cecs i dents de serra. Al primer pis s’obre una finestra d’arc de mig punt a cada façana, al segon s’hi obren finestres coronelles de dues arcades i al tercer i quart de tres arcades. Sota el ràfec de cada una de les façanes hi ha un gran rellotge esfèric.

Taradell - Església de Sant Genís


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Taradell - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Moja - Cavas Hill
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web