Ara Lleida Estiu 2020

Església parroquial de Sant Andreu de Tona

Malgrat que les obres de la nova església parroquial de Sant Andreu s’iniciaren el 1802 amb la col·locació de la primera pedra, el procés per a la seva construcció i traslladar-hi la funció parroquial que tenia l’església de Sant Andreu del castell s’inicià el segle XVIII. La construcció sofrí diverses aturades durant el segle XIX i el 1840 restava encara per bastir el campanar i la façana.

Tona - Església parroquial de Sant Andreu


Entre 1814 i 1815 l’església de Sant Andreu, malgrat no estar acabada, començà a tenir ús litúrgic. La construcció del campanar no es reprengué fins el 1897 i el 1911 s’hi instal·là el rellotge i el 1912 les campanes. Quan finalment semblava que les obres estaven enllestides, durant la guerra civil l’església fou cremada. L’edifici, que ha arribat als nostres dies, correspon a la refecció portada a terme per l’arquitecte Josep Mª Pericas l’any 1942. Del temple primitiu únicament en resten la façana i el campanar.

Tona - Església parroquial de Sant Andreu
Tona - Església parroquial de Sant Andreu


L’església parroquial de Sant Andreu és un edifici d’una sola nau amb deambulatori, capçalera recta i cor sobre l’atri. Presenta també La coberta d’arqueria descansa sobre solumnes de capitells jònics de característiques neoclàssiques. Perpendicularment als arcs hi ha un embigat de fusta que sosté la coberta. Entre columnes diferents fornícules inquibeixen figures de sants. Les característiques més pròpies del barroc les trobem a la façana de perfils ondulants amb una gran rosassa al centre i la portalada.

Tona - Església parroquial de Sant Andreu
Tona - Església parroquial de Sant Andreu


La portalada del temple és d’arc rebaixat amb dues pilastres a banda i banda dels brancals, que sustenten un entaulament llis. La cornisa sosté dos medallons ovalats envoltats de fullatge amb motius religiosos al centre (palmes i pans). Corona la porta una fornícula amb fullatges als brancals, amb una figura de Sant Andreu amb la creu en aspa, restablerta de nou el 1972.

Tona - Església parroquial de Sant Andreu
Tona - Església parroquial de Sant Andreu


El campanar presenta una base de dos pisos i tres nivells separats per una cornisa. El campanar resta rematat per una balustrada de pedra envoltant la campana, sostinguda per una estructura de ferro. Les obertures a la base son quadrades i la resta d’arc de mig punt, excepte un ull de bou al primer pis.

Tona - Església parroquial de Sant Andreu


Cal destacar la decoració esgrafiada que emmarca la porta i les pintures murals del presbiteri, obra de Felip Vall Verdaguer, que daten de 1945 i que el 1995-1996 el mateix artista va restaurar per recuperar el to vitalista que tenien originalment.Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Tona - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web