Ara Lleida Estiu 2020

Mont-rodon

El conjunt de Mont-rodon el formen un gran casal, conegut popularment com a Castell de Mont-rodon, i l’església de Santa Maria de Mont-rodon. El lloc i casa-forta de Mont-rodon consta des de l’any 1076, documentant-se, com a primer senyor del lloc, Bonfill de Mont-rodon el 1134. Els Mont-rodon foren seyors del lloc fins a ben entrat l’últim quart del segle XVII, moment que el casal passà a d’altres famílies.

Tona - Casal a Mont-rodon
Tona - Casal a Mont-rodon

El casal de Mont-rodon, que depenia del castell de Taradell, fou una “statica” i més endavant “domus” o casa forta. L’edifici, de planta gairebé quadrada presenta dues etapes constructives, una primera romànica del segle XII, a llevant i l’angle de tramuntana, d’aparell regularamb espitlleres a la part del soterrani. La segona etapa constructiva, de mitjan segle XV, respon als cànons de l’estil gòtic i comprèn la part davantera i part dels laterals, essent d’aparell irregular.

Presenta un portal adovellat amb l’escut familiar al centre i finestrals gòtics amb columnetes, excepte el de sobre l’entrada que presenta dos arquets trevolats, de pedra marbre i capitells ben treballats. Presenta també espitlleres a la planta baixa i barbacanes al portal i als angles de la façana. Sota teulada hi ha un fris de petites finestres. Actualment, després de la seva restauració, el casal de Mont-rodon és un dels casals gòtics més ben conservats del país.

Tona - Església de Santa Maria a Mont-rodon
Tona - Església de Santa Maria a Mont-rodon
Tona - Església de Santa Maria a Mont-rodon
Tona - Església de Santa Maria a Mont-rodon

Vinculada a aquest magnífic casal gòtic trobem la capella de Santa Maria de Mont-rodon, una edificació romànica del segle XII amb campanar d’espadanya. És un edifici de planta rectangular, de presbiteri quadrat i una petita cambra a la part nord entre els contraforts, cobert amb volta de canó i teulada. Al mur de ponent es pot veure encara la porta oberta a finals del segle XVII quan es va construir la cambra de la part nord.

Després de diverses profanacions, el temple presentava un estat de conservació força malmés fins la seva restauració de 1983, quan es tapià la porta del segle XVII i s’obri de nou l’antiga. Ha estat també restaurada la imatge gòtica de la Mare de Déu del segle XIV. Cal destacar la tomba de la nissaga Mont-rodon esculpida amb la figura d’un cavaller jacent i dos escuts de la família.

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Tona - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web