Ara Lleida Estiu 2020

Pèrgola del Pou Roqueta de Tona

Tona - Pèrgola del pou Roqueta

L’últim quart del segle XIX, a pocs metres del balneari Ullastres es va trobar una deu d’aigües sulfuroses a Tona que va permetre la posada en funcionament del tercer establiment balneari a Tona –els altres dos eren el balneari Ullastres i el balneari Segalers -, el balneari Roqueta, que va esdevenir el més important i destacat de la població. N’eren propietaris Ramon Montaner Vila, Francesc Simón i Font i Josep Roqueta i Bres, descobridor de la deu. El manantial de la Roqueta fou declarat d’utilitat pública el 1895.

Tona - Pèrgola del pou Roqueta
Tona - Pèrgola del pou Roqueta

L’edifici principal del balneari, bastit en estil modernista, sembla que era obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, emparentat amb un del propietaris. Les diferents construccions del balneari restaren en funcionament fins el 1966, any que l’establiment entrà en crisis. L’any 1974 es procedí a l’enderroc de l’estructura de l’edifici.

Tona - Pèrgola del pou Roqueta
Tona - Pèrgola del pou Roqueta

Actualment, de l’antic Balneari Roqueta només es conserva el pou –Pou Roqueta - amb l’antiga escala de marbre d’accés a la deu, que fou restaurat a les darreries del segle XX. És una construcció aillada de planta hexagonal. Originalment anava cobert amb una cúpula que es va enderrocar el 1974 i que posteriorment fou sustituïda per una pèrgola de fusta, coberta amb teules i sustentada per pilars de fusta.

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Tona - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web