AMIC - Generalitat - PATRIMONI CULTURAL AMB ELS 5 SENTITS (lateral esquerra tot el web)
Ara Lleida Estiu 2020

Nucli antic de Conesa ***

Visita Virtual

PODEU VISITAR-LO VIRTUALMENT EN 360º


El nucli antic de Conesa ha estat declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, un acord del 10 de març de 2011. Carrers estrets, voltes, regust d’antigor, bon veïnatge, antigues pedres solcades pel pas del temps...això és la visita tranquil·la per la població, perquè Conesa s’ha de visitar així, amb serenor, mirant les façanes i els petits detalls.

Conesa - Nucli antic
Conesa - Nucli antic

Conesa - Nucli antic

Conesa - Nucli antic
Conesa - Nucli antic

Conesa - Nucli antic
Conesa - Nucli antic

Conesa - Nucli antic
Conesa - Nucli antic

Conesa - Nucli antic


Immers a les partes de pedra trobem el conjunt escultòric de Dolors Comajuncosa , “Evolució ” que representa l’evolució de l’home, amb uns rostres que sorgeixen dels propis murs tot simbolitzant la recerca de la llum.

Conesa - Nucli antic

Conesa - Nucli antic
Conesa - Nucli antic


Els safareigs foren construïts a l’entorn de 1950 tot aprofitant l’aigua de la Font Vella. Sota l’espai cobert per una teulada, es conserven dos departaments i un de més petit, destinat a rentar la roba dels malalts.

Conesa - Nucli antic (Antic safareig)
Conesa - Nucli antic (Antic safareig)
Conesa - Nucli antic (Antic safareig)
Conesa - Nucli antic (Antic safareig)


El call jueu està documentat que el rei Joan I va atorgar a Santes Creus la potestat que Conesa disposés de 10 cases de jueus al carrer d’en Ravalla, dins la muralla nova del segle XIV; es constata la presència de diversos oficis com el ferrer, el fuster, sastre, apicultor cerer... Quan es va decretar l’expulsió dels jueus de la península, la majoria es van convertir i van canviar de casa, traslladant les seves vivendes la majoria al carrer de Dalt i les seves activitats econòmiques a la Plaça.

L’antic Sindicat , d’estil noucentista, fou construït entre 1920 i 1921, després d’enderrocar l’antiga ferreria de cal Mateu. Cada soci participà aportant entre 300 i 500 ptes. i amb 2 ó 5 pins per a l’embigat. És un edifici de tres plantes, amb una façana de pedra vista, ben treballada a la planta baixa i més irregular als superiors. S’utilitza el totxo per perfilar les finestres superiors i la cornisa i una mena de merlets amb obertures verticals que decoren el frontó. Actualment l’edifici allotja el Cafè del Sindicat .

Conesa - Nucli antic (Call jueu)
Conesa - Nucli antic (Call jueu)
Conesa - Nucli antic (Cafè del Sindicat)
Conesa - Nucli antic (Cafè del Sindicat)


Del castell de Conesa només queden restes d’una construcció així anomenada; possiblement les pedres dels seus murs van servir per construir la casa delmera de Santes Creus.

Conesa - Nucli antic (Castell)
Conesa - Nucli antic (Castell)L’ermita de Sant Antoni és un edifici construït fora muralles a cavall dels segles XIII i XIV, originàriament d’una única nau i de la qual només se’n conserven els murs perimetrals. S’hi van efectuar algun tipus d’obra vers 1397, data que es conserva en una pedra. Destaca l’arcada de mig punt de la porta principal, adovellada, amb decoració geomètrica i amb uns relleus de caps a les impostes. Sembla que va fer funcions religioses però també d’hospital, en el qual s’acollia als malalts especialment els causats per les epidèmies; això justificaria la seva construcció tant propera a la població però extramurs.

Conesa - Nucli antic (Ermita de Sant Antoni)
Conesa - Nucli antic (Ermita de Sant Antoni)L’any 1917 es va construir la Font Vella , amb un abeurador pels animals al costat. Com a element curiós hi ha una llegenda que ens recorda l’aiguat o rovinada succeït la nit del 22 al 23 de setembre de 1874 amb una marca que indica el nivell on va arribar l’aigua. Es coneix com l’aiguat de Santa Tecla ja que va coincidir amb la data de la seva festivitat. La intensa pluja va fer desbordar rius i rieres i segons les cròniques va haver-hi prop de 600 morts, causant importants danys materials com l’enderroc de cases, molins, fàbriques i ponts del ferrocarril. Mirant l’entorn es fa difícil pel visitant arribar a creure que l’aigua arribés a aquesta alçada, però ja se sap, estem en un clima mediterrani i de quan en quan, com dirien els més vells, el temps posa les coses al seu lloc.

Conesa - Nucli antic (Font Vella)
Conesa - Nucli antic (Font Vella)En l’espai, conegut com el Racó del Mossèn , es conserva una antiga creu, que conserva el fus hexagonal de pedra original de gairebé 2 metres. Fou restaurada per l’artista Ismael Balanyà. La creu fou substituïda per una estela funerària de tipus discoïdal que conserva en una de les seves cares una creu i per l’altra un relleu indeterminat.

Conesa - Nucli antic (Racó del mossèn)
Conesa - Nucli antic (Racó del mossèn)Sortint pel Portal de Sant Antoni es prenia el camí vers Santa Coloma de Queralt. També es coneix com Portal Reial o Portal de la Font i forma part de la muralla del segle XIV; al damunt s’observa un escut de Catalunya amb la data de 1385.

Sortint pel Portal de Santa Maria es prenia el camí vers Rocafort de Queralt i forma part també de la muralla del segle XIV. Està flanquejat per la Torre del Gomà i la Torre de Ferrer. Hi ha una capelleta a la dovella central amb una imatge de la Mare de Déu, restaurada per Ismael Balanyà.

Conesa - Nucli antic (Portal de Sant Antoni)
Conesa - Nucli antic (Portal de Sant Antoni)
Conesa - Nucli antic (Portal de Santa Maria)
Conesa - Nucli antic (Portal de Santa Maria)

 
Població: Conesa

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Conesa - Ajuntament
AMIC - Generalitat - PATRIMONI CULTURAL AMB ELS 5 SENTITS (lateral esquerra tot el web)
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web