Aqüeducte romà de can Clua

Pineda de Mar - Aqüeducte romà de can Clua

L’aqüeducte que es troba prop de can Clua (declarat BICN) s’inscriu en un conjunt més nombrós de construccions per a l’aprofitament hidràulic a la zona, com ho testimonien l’arcada sota la font del Ferro, el Pont del Diable o altres construccions més avall de la riera.

Pineda de Mar - Aqüeducte romà de can Clua

L’aqüeducte romà de can Clua , amb una cronologia àmplia entre els segles I-III dC, se li suposa una longitud de 3,5 km ,amb un desnivell de 40 metres , salvant quatre torrenteres, des de les rodalies de can Bufí fins a can Roig on hi ha les restes d’una vil·la romana activa probablement entre els segles I-V de la nostra era. Les troballes arqueològiques permeten deduir la importància d’aquest assentament, evidenciada sobretot per l’existència d’un lacus (dipòsit) alimentat per l’aqüeducte.

Pineda de Mar - Aqüeducte romà de can Clua
Pineda de Mar - Aqüeducte romà de can Clua

Les quatre arcades que salven el torrent de can Clua constitueixen la part més ben conservada i coneguda d’aquesta obra d’enginyeria hidràulica, però que més cap a mar hauria hagut de salvar, després de passar can Palau de la Guitarra , un torrent més ample que se suposa que el salvarien d’entre 17 i 20 arcades que no s’han conservat.

Pineda de Mar - Aqüeducte romà de can Clua
Pineda de Mar - Aqüeducte romà de can Clua

El mur és fet a base de pedres calcàries lligades amb morter de calç i sorra, i disposades en filades d’alçades diferentes. Les arcades es recolzen sobre pilars rectangulars o lleugerament trapezoïdals. L’amplada del canal oscil·lava entre 25- 32 cm al fons i fins a 34 cm a la part més alta. El seu fons anava recobert amb una capa d’uns 6 o 7 cm de rajol trinxat lligat amb calç (opus signinum) i sobre del qual es disposava una capa d’ 1 cm amb una escampada de calç molt clara. Aquesta capa més prima podia servir perquè les matèries en suspensió de l’aigua no s’hi aferressin i fer-la, així, més lliscant.

Pineda de Mar - Aqüeducte romà de can Clua

Consorci de Turisme

Diputació

Població: Pineda de Mar

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l�Ebre amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web