Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Termes romanes de Sant Grau

Caldes de Malavella - Termes romanes de Sant Grau

Aprofitant les fonts d’aigua termal originades per una falla geològica de 450 m de longitud els romans van establir-se a la vila de Caldes de Malavella, a la qual van batejar amb el nom d’Aquae Calidae , esdevenint un important municipi amb dos conjunts termals , un al Puig de les Ànimes , actualment desaparegut, i l’altre al Puig de Sant Grau . Els romans tenien el bon costum de prendre banys termals per a la hidroteràpia de malalties reumàtiques i digestives, per la higiene i també per motius lúdics.
Caldes de Malavella - Termes romanes de Sant Grau

Les termes romanes de Sant Grau es van construir entre els anys 40 i 50 dC sota el regnat de l’emperador Claudi , aprofitant les aigües termals que brollen a uns 60ºC de temperatura i la seva proximitat a la Via Augusta , principal eix de comunicació al nostre país en època romana. Les termes del Puig de Sant Grau tenien un caràcter medicinal i salutífer gràcies a les propietats terapèutiques de les seves aigües amb una composició bicarbonatada, sòdica, alcalina, litínica i fluorada.
Caldes de Malavella - Termes romanes de Sant Grau
Caldes de Malavella - Termes romanes de Sant Grau

De les restes conservades destaca la piscina de planta quasi quadrada , voltada per un passadís, a la qual s’accedeix per uns graons situats en tres dels seus quatre costats . Als angles hi ha uns basaments de grans pilars que s’uneixen en forma d’arcs . Deuria estar al aire lliure ja que es trobava ben resguardada, el clima no era rigorós i la temperatura de l’aigua era elevada. Al voltant de la piscina es trobava una galeria de dues plantes amb coberta de canó que donava accés a tres altres dependències situades a l’est. La central, la més gran, sembla ser que era un espai sagrat dedicat al déu Apol·lo . Les laterals serien dependències auxiliars destinades a banys individuals o privats. L’accés principal al conjunt termal era per la part sud , on resten dues arcades de mig punt amb dovelles. A l’oest hi havia els compartiments on la gent es canviava . L’accés al conjunt s’efectuaria per la banda sud. Els rebaixos de terres efectuats a les èpoques medieval i moderna eliminaren la major part de vestigis de l’edifici.
Caldes de Malavella - Termes romanes de Sant Grau

En un moment indeterminat entre els segles II i III la zona oest de les termes va ser modificada a causa d’un corriment de terres que va afectar les instal·lacions d’aquest sector. A finals dels segle IV aquestes instal·lacions termals es van abandonar i posteriorment es van incorporar al Castell. La seva conservació es deguda a que més tard es convertiren en hospital de pobres , si bé a finals del segle XIX es destruí una part important del conjunt. Les restes del conjunt termal del Puig de Sant Grau foren excavades en dos períodes, entre 1897 i 1902, i entre 1990 i 1993.
Caldes de Malavella - Termes romanes de Sant Grau

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web