Sant Crist˛fol del Bosc de Llambilles ***

Llambilles - Sant Crist˛fol del Bosc


Des de l’any 882 trobem documentada la capella de Sant Cristòfol pel seu tribut de “delmes i primícies” a la Catedral i a Sant Feliu de Girona. La capella romànica havia estat sufragània de la parròquia de Cassà de la Selva. Amb posterioritat passà a dependre de la parroquial de Llambilles. L’any 1362 el “Llibre Vert” del Capítol de Girona fa referència a la capella com una de les riques i més conservades esglésies del bisbat.

Llambilles - Sant Crist˛fol del Bosc


Aquesta petita església, que la tradició la considera la primitiva parròquia del poble, es troba situada al mig del bosc. Sant Cristòfol del Bosc és una petita capella d'origen romànic amb planta rectangular i absis semicircular una mica apuntat, recordant la forma de la quilla dels vaixells. Els murs són de pedra i morter i presenta una coberta de teula amb encavallades de roure. El campanar és d'espadanya. Presenta també un porxo.

Llambilles - Sant Crist˛fol del Bosc


L’any 1470, però, es trobava en un estat deplorable, ja que el bisbe Margartit manà reconstruir-la amb l’amenaça de tancar-la al culte. Les obres d’arranjament s’acabaren el 1548. El 1691 s’hi feren noves reformes i es construïren els “Misteris”, en un camí emmurallat que circumdava la muntanya del costat de tramuntana. Aquests “Misteris” eren unes capelletes erigides a cada tram del trajecte amb imatges de talla i rajoles de ceràmica. Encara avui, prop de l’ermita, s’hi veuen les restes de l’última estació.

Llambilles - Sant Crist˛fol del Bosc


En una construcció adossada a l’ermita, que comunicava amb la capella per una porta interior, vivia l’ermità que en tenia cura, tot recorrent les cases i els masos de la contrada amb la capelleta del Sant, a la recerca d’almoines. També venia objectes pietosos a canvi d’oli per a l’església. Durant la Guerra del Francès va refugiar-se a santa Pellaia. L’any 1836 caigué pres per uns bandolers que entraren a la vivenda buscant diners, i fou cremat viu. De llavors ençà començà la decadència de l’ermita.

Llambilles - Sant Crist˛fol del Bosc
Llambilles - Sant Crist˛fol del Bosc


L’any 1919 la caiguda d’un llamp deixà molt malparada l’ermita. Començaren a projectar-s’hi treballs de consolidació, però no arribaren a terme per la mort del rector. L’any 1926 s’hi deixar de tenir culte. La primavera de 1936 la tramuntana envestí la capella, ja prou malmesa, i ensorrà la coberta, que aixafà tot l’interior.

Llambilles - Sant Crist˛fol del Bosc
Llambilles - Sant Crist˛fol del Bosc


Fou a iniciativa de mossèn Pere Casellas, rector de Llambilles, amb aportacions públiques i privades, sota la direcció de l’arquitecte Màrius Soler i el mestre d’obres de Llambilles Llorenç Dalmau, que es reconstruí l’ermita, tal com era primitivament, a partir d’uns dibuixos del cassanenc Sr. Gener. També es construïren les parets que circumden la placeta i la casa que havia estat de l’ermità. Fora de la capella s’hi col·locà un altar circular, fet amb dues rodes de moldre suro, per celebrar missa a l’aire lliure.

Llambilles - Sant Crist˛fol del Bosc
Llambilles - Sant Crist˛fol del Bosc


La reconstrucció acabada l'any 1981 va variar alguns aspectes originals, així la coberta enrunada es substituí per l'actual d’encavallades i s’afegí el campanar d'espadanya que inicialment no existia. El Bisbe Jaume Camprodon celebrà la primera missa de la nova ermita el 12 d juliol de 1981, ungí i beneí l’altar i les imatges de boix de la Verge de Santa Maria de la Salut i de Sant Cristòfol, obra de l’artista Modest Fluvià. El 1 de novembre de 1981 la capella de Sant Cristòfol del Bosc recuperava el culte. El 9 de juliol de 1983, coincidint amb la Festa Major de Llambilles, es va beneir la campana de l’ermita.

Llambilles - Sant Crist˛fol del Bosc


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Llambilles - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d´┐Żinformaciˇ i comunicaciˇ OJD 
Festacatalunya Ě Tel. 938046359
Contactar Ě crŔdits Ě avÝs legal Ě Mapa Web