Pont Vell

Alfarràs - Pont Vell

Alfarràs - Pont Vell

Les restes del pont medieval d’Alfarràs , conegut com a Pont Vell , es troben situades sobre el riu Noguera Ribagorçana, al costat del pont modern de la carretera que porta a Tamarit de Llitera. La part d’obra medieval que han ha arribat permet una datació en el període baixmedieva l (segles XIV-XV) encara que el parament del pilar central, diferent de la resta, permet suposar una construcció anterior.

Alfarràs - Pont Vell
Alfarràs - Pont Vell

El Pont Vell d’Alfarràs , una obra d’uns 200 metres de llargada, era format per set arcades, sis pilars i els corresponents estreps o tallamars . Tant les arcades com els pilars presenten un parament a base de carreus rectangulars, a excepció de l’arcada central construïda amb carreus quadrats, de dimensions més grans.

Alfarràs - Pont Vell

Segons la tradició oral el pont va ser dinamitat durant la Guerra Civil, conservant-se únicament les tres arcades més properes al poble. Acabada la guerra el pont fou provisionalment reparat; d’aquesta refecció han quedat marques de fustes i ciment. Modernament s’ha substituït la part desapareguda per una estructura de ferro.

Alfarràs - Pont Vell
Alfarràs - Pont Vell
Curiositats

Una llegenda conta que una minyona que havia d’anar buscar aigua a la font de la Guineu a l’altre costat del riu va prometre la seva ànima al diable si construïa un pont en tres dies. La noia veié amb amargor que l’obra del pont s’anava enllestint i es penedí de la promesa. Per tal que el dimoni no es sortís amb la seva, quan pràcticament l’obra estava enllestida, la noia tirà una galleda d’aigua freda al gall que portava al cistell, i el gall començà a cantar. El gall havia cantat per tercer dia i l’obra estava inacabada, per tant el pacte que havia fet amb el diable restava trencat i la noia havia salvat la seva ànima.

Veient la gent d’Alfarràs que la construcció del pont, el Pont Vell, no s’acabava decidiren fer-ho amb l’esforç de tothom.

Població: Alfarràs

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web