Tres Tombs a Martorell

Propera edició: 09/01/2022

Tal i com ens descriuen des del propi Ajuntament de Martorell : "Després de la Festa de Reis s’inicia la Festa de Sant Antoni Abat. Els actes festius comencen dissabte amb el pregó de la festa des del balcó de l’Ajuntament i amb l’ intercanvi de banderes , la gran i la jove, entre els portadors de l’any anterior i els nous banderers i cordonistes d’aquell any. És tradicional també que aquest acte inicial s’acabi amb una ballada de sardanes i amb el repartiment de coca i mistela per a tots els assistents.

El diumenge al matí, després d’un esmorzar d’escalfament que es fa al passeig Quarter, s’inicia un dels seus principals atractius i centre d’interès: els Tres Tombs, la cavalcada que, després de recórrer alguns carrers de Martorell, dóna tres voltes pels carrers de La Vila amb la presència de genets, carros i carruatges de Martorell i també de diferents poblacions de la comarca.

Al migdia, la festa continua amb el concert vermut a El Progrés. El Ball de Sant Antoni, a la tarda, tanca els diferents actes festius. Cal destacar en aquest ball, el que es dedica a tots els socis de l’entitat.

Martorell - Tres Tombs
Martorell - Tres Tombs


Com a element gastronòmic de la festa hi ha el tortell de Sant Antoni, que porta amagat la figura d’un porquet , en homenatge a Sant Antoni, patró de la festa.

Els Amics de Sant Antoni Abat és l’entitat organitzadora dels actes i compta amb un patrimoni de carros i carruatges de gran valor històric que reflecteixen la vitalitat agrícola i ramadera que tenia l’economia martorellenca. Aquesta entitat té els seus orígens en una comissió creada l’any 1968 i que, des d’aleshores, es manté com a Amics de Sant Antoni Abat i que ha sabut mantenir viva i actualitzada aquesta festa centenària.

La festa es va iniciar l’any 1642 amb motiu de la constitució de la confraria de Sant Antoni Abat, patró dels carreters i traginers i Sant Isidre, patró dels pagesos. Durant la Guerra del Francès (1808-1814), la festa es va deixar de celebrar. Però l’any 1854, es torna a recuperar amb els Tres Tombs i la corresponent benedicció del bestiar, després dels actes religiosos, tal i com escrivia Joaquim Briansó, rector de la parròquia de Santa Maria, a la seva Consueta."9.00h. Esmorzar de traginer i concentració de genets, cavalleries i carruatges. Obert a tothom. A la Plaça de Maria Canela.

10.30h. Guarniment i enganxada de cavalls i carruatges. A la Plaça Maria Canela.

11.30h. Inici de la passada pels carrers i places de Martorell.

13.30h. Benedicció dels animals pel Sr. Rector i inici dels Tres Tombs. A la Plaça de l'església.

14.00h. Concert vermut a El Progrés.

19.00h. Ball de gala a El Progrés.

Organitza: Amics de Sant Antoni 

Centre informacio 2

Població: Martorell

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Martorell - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web