Festa de l'Arròs a la Vila de Bagà

Propera edició: 13/02/2022
Ja fa més de set-cents anys, que Bagà, aquesta petita i medieval població del Berguedà, prepara l'anomenat "Àpat dels pobres" que abans sempre es cuinava el diumenge de carnestoltes.

A l'Arxiu Històric de Bagà trobem consignació d'aquesta festa des dels primers temps de la fundació del a Vila com a tal.

Segons els documents que hi consten, els dies de carnestoltes, els cònsols (regidors) passaven per les cases recaptant donatius en diners o espècies, fins i tot llenya, per oferir un àpat a la gent necessitada de la vila i als de fora.

Bagà - Festa de l'Arròs (Foto: www.baga.cat)
Bagà - Festa de l'Arròs (Foto: www.baga.cat)


El matí del diumenge, en la històrica plaça porxada de Bagà, els cuiners conjuminen ingredients dins d'una enorme paella de quasi 3 m de diàmetre.

Mentrestant la gent es comença a congregar a la plaça, atrets per la flaire del sofregit i la curiositat que desperta en els forans veure el procés de cuinar una paella per a més de 2.000 persones.

Quan ja tot és a punt, s'afegeixen els 250 kg d'arròs que sempre, i a opinió de tothom, queda bo i en el seu punt.

Un punt remarcable de la festa és la ballada del Ball Cerdà, costum que perdura des dels inicis de la festa.

Actualment són els components de l'Esbart Cadí de Bagà els encarregats de trenar la dansa i trencar el ball, una vegada ha complert aquest primer pas, tothom del poble qui vol o pot s'afegeix als ballaires assegurant d'aquesta manera la supervivència i continuïtat d'aquest antic ball de plaça.


 

Centre informacio 1

Població: Bagà

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Bagà - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web