Amposta - Festival de Food Trucks 2024
Maials - Trobada de Gegants 2024

Església parroquial de Santa Maria de Maldà ***

Està situada en una part més alta de la població, dins les muralles medievals, però allunyada del recinte del castell de la vila, on majorment es situaven les primeres capelles dedicades a Santa Maria. L’antiga església o capella del castell es citada a mitjans del segle XI com a Santa Maria d’Amalla, i en 1149 fou concedida al canonge Bernat de Cardona amb la tercera part de la dominicatura i el delme que rebia la canònica de Sant Vicenç de Cardona.

Durant el segle XII i XIII tenia molta importància, atès que eren sufragànies d’aquesta, les esglésies dels encontorns de la vall del Corb: Sant Martí, Belianes, Castell-Selva, Espluga Calba, Vilamanyanor i Sant Joan de Maldanell. 

Aquesta església -o una posterior d’estil gòtic- es mantingué fins a mitjans del segle XVIII. Tot i l’absència de restes de l’edifici, es va conservar una marededéu de pedra de transició d’estil gòtic tardà al renaixement, i notícies d’un antic retaule desmuntat en el moment de planificar un nou edifici monumental, més d’acord a la rellevància del castell-palau i de l’eminent baró de Maldà, Rafel d’Amat i de Cortada.

La primera pedra de l’església actual de Santa Maria de Maldà fou col·locada el 24 de maig de 1796 i el temple fou beneit el 1805. Es tracta d’un edifici d’estil neoclàssic, però amb algunes reminiscències d’estil barroc. Compta amb tres naus interiors separades per columnes isolades posades en filera que li configuren una presencia basilical. La façana també es divideix en tres cossos, mitjançant dues pilastres clàssiques incorporades a la pròpia façana i dues pilastres més que clouen les cantonades de l’edifici. La portalada té dos conjunts de columnes coronats per un fris clàssic amb capitells corintis. Damunt de la portalada hi ha un frontó corbat i una rosassa circular decorada amb baix relleus que evoquen reminiscències barroques. El conjunt es acabat amb un campanar octogonal, molt característic de l’època i dels arquitectes militars de finals del segle XVIII.

Text: Miquel Torres i Benet

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web