La utilització dels pous de gel ja està documentada des dels romans, tot i que a casa nostra es va desenvolupar especialment entre els segles XVI i XIX. Amb l’aparició dels frigorífics van anar desapareixent. Eren imprescindibles per a la conservació dels aliments, simultàniament a les tècniques de les salaons, les conserves o la utilització de les espècies. L’altre aspecte important era la utilització del fred per a guarir malalties: rebaixar la febre, el còlera, antiinflamatori en traumatismes... El pou de gel de Solsona , element del patrimoni de la ciutat magníficament restaurat i musealitzat, és tal i com es descriu a solsona turisme , una estructura de planta circular coberta amb una cúpula, que servia per emmagatzemar el gel obtingut del riu Negre o del forat de la Bòfia. S’utilitzà des del segle XVII al XIX. Durant els mesos més freds el gel s’hi emmagatzemava i es conservava a l’interior, i es comercialitzava des de la primavera fins a Tots Sants. | ||||
Dissabtes de 11 a 13 h i de 17 a 19 h
Per Setmana Santa, ponts i Estiu, també s’obra els dies feiners. Tancat els dies 1 i 6 de gener, 25 i 26 de desembre. Es fan visites guiades per grups a convenir l’horari, prèvia reserva a 973 48 10 09
|