Ara Lleida Estiu 2020
Experiències per Catalunya

Monument de l'Abat Oliba

Vic - Estàtua de l’Abat Oliba


L’abat i bisbe Oliba (? 971 - Cuixà 1046). Va renunciar al seu títol de comte de Cerdanya-Besalú i ingressà com a monjo a Santa Maria de Ripoll , monestir del qual fou elegit abat l’any 1008. Immediatamanet fou elegit també abat de Sant Miquel de Cuixà i pocs després de Sant Martí del Canigó . A partir del 1018 també ostentà el càrrec de bisbe de Vic . Va fomentar la protecció i defensa de les propietats eclesiàstiques dels territoris on tenia jurisdicció, i la impulsar de forma molt important de la construcció de noves esglésies que van seguir els paràmetres romànics ; també va convertir el monestir de Ripoll en un centre intel·lectual de primer nivell. Entre les obres més destades que es deuen a la seva empenta es poden citar el mateix monestir de Montserrat o la catedral de Sant Pere de Vic , així com diversos castells a la frontera del seu bisbat, des de Calaf fins a Queralt .

Vic - Estàtua de l’Abat Oliba

Vic - Estàtua de l’Abat Oliba
Vic - Estàtua de l’Abat Oliba


En el decurs del període medieval va proliferar una gran inseguretat social deguda a la violència feudal i als constants enfrontaments entre els nobles, que afectava des dels pagesos, fins a l’estament del clergat i als mateixos nobles. Per aquest motiu i a instàncies del l’abat Oliba, es va implantar la pau i treva de Déu , que establia la prohibició de fer la guerra en determinades dates i en determinats llocs. Es va agrupar la pax Dei , per la qual s’establia la protecció del clergat, dels seus béns i dels llocs religiosos amb la treuga Dei , per la qual s’imposava la prohibició de cometre actes violents durant determinats dies de la setmana i diverses dates litúrgiques de l’any.

Vic - Estàtua de l’Abat Oliba
Vic - Estàtua de l’Abat Oliba


Amb la generalització de la construcció d’esglésies romàniques arreu del territori es va permetre la protecció dels béns però també a les persones a l’entorn de les sagreres , un espai sagrat de trenta pases a l’entorn de cada temple. 

Diputació

Població: Vic

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web