Ara Lleida Estiu 2020
Experiències per Catalunya

Temple Romà

Vic - Temple Romà


El Temple Romà , datable entre els segles I-II Dc, fou descobert el 1882 en enderrocar-se l’antic castell dels Montcada. De l’estructura original únicament es conservaven tres de les parets de la cel.la o cambra sagrada i el podium o basament . Així és va refer el mur de la façana, es va cobrir la cel.la i a partir d’un dels capitells originals i part d’un fust–conservat a la primera columna de la dreta- , es va refer també tot el pòrtic columnat, amb base jònica i capitell corinti, i el frontó.

Vic - Temple Romà
Vic - Temple Romà

Vic - Temple Romà

Vic - Temple Romà


Es tracta d’un temple pròstil –amb columnes a la façana-, hexàstil –amb sis columnes frontals-, i amb una única escalinata d’accés. Curiosament els paraments dels murs del temple alternen pilars verticals de blocs ben caironats amb els trams d’entre pilars fets amb petits blocs disposats en filades horitzontals, un tipus de construcció que es coneix amb el nom d’opus africanum , típic de les construccions romanes del nord d’Àfrica. Unes recents excavacions han permés establir un enllosat, el que podria ser el períbol o pati sagrat que envoltava el temple.

Vic - Temple Romà

Vic - Temple Romà
Vic - Temple Romà 
Curiositats

Restes del castell dels Montcada
Vic - Restes del castell dels Montcada


A l’entorn del Temple Romà es conserven les restes del castell dels Montcada, que va aprofitar els murs del vell temple romà com a pati central de la construcció medieval, quasi bé quadrangular, composta d’una planta baixa coberta amb voltes de canó i espitlleres als murs, i dos pisos, l’un destinat a la part noble, cobert amb voltes de canó seguit i amb finestres de doble esqueixada i l’altre a golfes, amb finestres a partir de grans arcades. Avui es conserven les façanes de tramuntana i de ponent, algunes fragments de les voltes i murs transversals, amb les corresponents finestres.

Vic - Restes del castell dels Montcada 

Diputació

Població: Vic

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web