La Granadella - Setmana Santa 2024
Sant Hilari Sacalm - Setmana Santa 2024

Església parroquial de la Santa Creu de Torrefarrera

Torrefarrera - Església parroquial de la Santa Creu

Al darrer terç del segle XVIII es posà de manifest que l'església havia quedat petita i que calia construir-ne una altra. A inicis de 1773 els mestres d'obres Marià Bicarri i Josep Codolosa van inspeccionar l'església vella i en van certificar el seu estat ruïnós. Es reuniren a la casa del Comú de la vila de Torrefarrera tots els caps de casa amb el notari Francesc Lamarca per tal d'establir les aportacions que caldria fer per poder construir el nou temple. El mestre d'obres Isidre Roigé va fer els plànols i el plec de condicions al 1793.

La traça fou enviada a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid, que no va trobar el disseny gens encertat. Com que pels voltants de Lleida no hi havia cap arquitecte acadèmic, des de l'Acadèmia de Madrid es va nomenar, el 26 de gener de 1794, a l'arquitecte Antonio Losada perquè projectés els plànols del temple de Torrefarrera. La data de 1799 que apareix al basament de la creu que hi ha la part superior de la façana segurament indica l'acabament del temple.

Torrefarrera - Església parroquial de la Santa Creu
Torrefarrera - Església parroquial de la Santa Creu

La nova església parroquial de la Santa Creu es bastí seguint uns paràmetres d’un neoclassicisme acadèmic, essent l’únic temple d’aquest estil a la comarca del Segrià. Es tracta d’un edifici de tres naus, d’ordre compost, essent les laterals més estretes que la central. Els arcs faixons de la volta es marquen a l'exterior en una mena de contraforts. El resultat és un edifici de façana senzilla i elegant, mancat d’elements decoratius si exceptuem les cornises i els dos frontons, en el qual la reiteració de les cornises reforça la seva horitzontalitat. L’edifici presenta murs de pedra picada col·locada irregularment amb cantoneres de carreus més grans i més ben treballats.

La part baixa de l’església presenta l’aspecte d’un mur de construcció musulmana, que deuria de pertànyer a l’antiga mesquita. A sota i al costat del mur de la façana s’hi ha descobert una sitja excavada a la roca arenosa, que segurament també és d’origen musulmà.

Torrefarrera - Església parroquial de la Santa Creu

A l’extrem dret del temple s’aixeca un campanar de torre de reduïdes dimensions que es limita pròpiament al cos que alberga les campanes, obertes amb finestrals d’arc de mig punt. El campanar està cobert amb cúpula de línies ondulants. Així, doncs, l’únic element que aportaria verticalitat al temple resta reduït a un mirador. Aquest campanar és molt similar al de la catedral moderna de Lleida.

La façana principal constitueix la part més destacable del temple. La seva portalada sobresurt respecte del mur. La porta, arquitravada, rematada per un entaulament i timpà rodó està flanquejada per dues pilastres decoratives, damunt de les quals reposa un entaulament amb fris de tríglifs i timpà triangular, amb una cornisa que es perllonga des dels vèrtexs del timpà. Per sobre del timpà una altra cornisa recorre la façana. Tanca l’edifici una coberta de doble vessant que dibuixa un segon timpà, al mig del qual s’alça una creu damunt d’un podi-calvari amb la data 1799 inscrita.

Torrefarrera - Església parroquial de la Santa Creu

Durant la Guerra Civil, entre els mesos de juliol i agost de 1936, es cremà l'església, fet que col·lapsà les voltes i la coberta. "Regiones Devastadas" es va encarregar de rehabilitar l'edifici després de la guerra (1941), tot deixant les voltes i els arcs feixons i torals de ceràmica vista. La coberta es va refer amb encavallades i bigues de fusta acabada amb teula. Les últimes reformes daten del 1989.
 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Torrefarrera - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web