AMIC - Generalitat - PATRIMONI CULTURAL AMB ELS 5 SENTITS (lateral esquerra tot el web)
Ara Lleida Estiu 2020

Cal Pablo o la Molinada

Pallejà - Cal Pablo o la Molinada

Cal Pablo, Cal Tarruella o La Molinada són el noms amb què es coneix aquest casal eclèctic, que data de finals del segle XIX, envoltat per un gran jardí. Abans que el doctor Josep Tarruella fes construir el casal i els jardins que formen el parc de la Molinada, l'indret formava part d'un sector de Pallejà conegut amb el nom de "els Horts de Baix". Eren unes petites extensions d'horta, de consum familiar, arrendades per famílies del poble que no disposaven d'hort al pati de casa seva. Aquells horts es regaven amb l'aigua de la Molinada, un antic sistema de reg de Pallejà, que aprofitava l’aigua del molí que hi havia a la part alta del poble.

Pallejà - Cal Pablo o la Molinada
Pallejà - Cal Pablo o la Molinada

Es tracta d’un gran casal  format per un pis, golfes i torre. Presenta una terrassa balustrada adossada a la torre. Les baranes, de ferro forjat, presenten decoracions de tipus floral. Es poden observar alguns elements decoratius classicitzants, com les columnes estriades de l'entrada, amb capitells derivats del jònic o els relleus abarrocats que envolten la porta principal. L'edifici consta de diversos cossos, d'entre els quals hi destaca la torre amb coberta troncocònica d’escates de ceràmica vidriada blava de tipus quadrat. Cal destacar també el balcó de tomb rodó de la torre.

Pallejà - Cal Pablo o la Molinada
Pallejà - Cal Pablo o la Molinada

El parc de la Molinada que abasta la casa, els jardins i els antics horts ha recuperat i ha posat a l’abast dels ciutadans un bocí de la seva història. Un parc obert, amb accés des de qualsevol punt per un passeig que el connecta amb l’entorn urbà.

Pallejà - Cal Pablo o la Molinada

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web