Nucli antic

Pallejà - Nucli antic

El nucli antic o centre històric d’una població presenta gairebé sempre una amalgama d’elements arquitectònico-esculturals que són el testimoni de la seva història i de diferents moments cronològics i artístics que han deixat la seva petjada per a les generacions futures.

Pallejà - Nucli antic

Cada moment de la nostra història suma les seves aportacions al paisatge urbà que configura la població i si una vegada foren elements arquitectònics de l’eclecticisme, avui poden ser elements decoratius d’uns fanals o elements individualitzats d’una antiga construcció disposats a manera d’escultura urbana, que contrasten en un paisatge que fa noves aportacions urbanístiques i decoratives.

Pallejà - Nucli antic

Noves formes, de característiques  contemporànies, de materials molt més propers a nosaltres ocupen nous espais amb la voluntat de sumar al conjunt d’aquest nucli històric i transmetre a l’espectador noves vivències i noves maneres de reflectir el sentir col·lectiu de la població.

Pallejà - Nucli antic
Pallejà - Nucli antic (cal Tendre o mas Piquer)

El nostre recorregut ens permet copsar un passat agrícola de la població on diferents masos ocupaven el centre de les terres de conreu. Un d’aquest masos és Cal Tendre o Mas Piquer, l’origen de la qual es remunta al segle XVI i que el 1779 va ser profundament reformada , per encàrrec de Bartomeu Monner, data que resta inscrita en una de les finestres de la façana.

Pallejà - Nucli antic
Pallejà - Nucli antic

Un exemple d’edifici històric destacat és Ca la Llúcia, una de les primeres cases construïdes a la zona de la plaça Major. És coneguda també amb els noms de Cal Ferro o Cal Xambau. L'edifici actual, molt modificat, va ser fet construir per Salvador Vinyals l'any 1749. A la llinda de la porta hi ha gravat el nom del propietari i la data.

Pallejà - Nucli antic

No acabarem el nostre recorregut per aquest nucli històric sense parar davant de Ca l’Esperanceta de la Plaça o Villa Esperanza, casa residencial que presenta elements modernistes, reformada l'any 1964. Consta d'un pis i un pati davant de la casa. El primer pis té un balcó flanquejat per dues finestres i a sobre d'aquest hi ha un rellotge de sol. El perfil de la cornisa presenta una part central, que sobresurt, coberta a doble vessant, mentre que els laterals presenten un perfil ondulant. Cal destacar el treball de forja de les reixes i algun element decoratiu fet de ceràmica vidriada.

Pallejà - Nucli antic
Pallejà - Nucli antic

 

Població: Pallejà

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web