Antiga fàbrica de filatures de la Mata de Pinyana

Alguaire - Antiga fàbrica de filatures de la Mata de Pinyana


El segle XIX a tot Catalunya es va viure un procés sense precedents, la industrialització. A la part Nord del Segrià també es decidí aprofitar el cabal d'aigua disponible per a ús industrial. Així aparegueren nombroses empreses que aprofitaren antigues instal·lacions pre-industrials, algunes d'origen medieval, per incorporar-se en el procés tèxtil que estava esclatant per tot Catalunya. D’entre les més singulars d’aquestes instal·lacions cal destacar la fàbrica J. Serra y Compañía , fundada per Jaume Serra Vehil , que ja funcionava el 1877 encara que fins 1890 no comptaria amb l’equipament complert.

Alguaire - Antiga fàbrica de filatures de la Mata de Pinyana


L’edifici tal com el coneixem va quedar configurat el 1901. El 1910, Llorenç Mata Pons va adquirir aquesta indústria de filatures de cotó de Pinyana, que el 1921 absorbí la barcelonina L. Mata y Pons, S.A. i donà origen a la colònia tèxtil i al nucli de la Mata de Pinyana . El 1979, no podent superar la crisi del sector, tancava una de les indústries més preeminents dels sector tèxtil lleidatà.

Alguaire - Antiga fàbrica de filatures de la Mata de Pinyana


Les colònies industrials acomplien abastament dues finalitats : com a unitats econòmiques i productives les colònies estaven pensades en l’efectivitat del treball en sèrie, amb àmplies naus plenes d’embarrats i màquines, i finestrals de quarterons amb vidres, orientats per aconseguir la màxima il·luminació natural; però també van desenvolupar una finalitat de caire social , convertint-se en una mena de barri petit, amb cases per a les famílies treballadores, escola, església, casa d’acollida, residència per al director, economat, casa del mestre, barberia...

Alguaire - Antiga fàbrica de filatures de la Mata de Pinyana


De la fàbrica d’Alguaire en resten encara la xemeneia i el dipòsit d’aigua . D’entre les construccions, a part de les naus industrials pròpiament dites, cal destacar l'ermita , construïda entre mitgeres, amb elements estructurals de maó, tot seguint l'estètica de la resta de les construccions d'aquest nucli. La coberta és de teula àrab i les parets de toves. A la façana hi consta la data 1903.

Alguaire - Antiga fàbrica de filatures de la Mata de Pinyana


 
Curiositats
Hi ha un element que no el podem considerar plenament de la fàbrica però que va tenir un paper molt important, va ser el sistema de transport de passatgers i mercaderies, com el minibus Chevrolet d’Antoni Barbé Cucó (a) Ton del Jordi , que es va dedicar al transport de les “fabricanes” entre Almenar i les fabriques d’Alfarràs i Alguaire.

 
Població: Alguaire

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Alguaire - Ajuntament
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web