Castell d'Alguaire

El castell d’Alguaire , en mans musulmanes (el propi nom d’Alguaire n’indica el seu origen àrab), apareix per primera vegada en un document de l’any 1083 en que el rei Sancho Ramírez en el seu avanç per terres de Montsó i la Llitera feia donació d’unes terres properes al castell d’Alguadra.

Alguaire - Castell d’Alguaire


Poc abans de la conquesta definitiva de Lleida (1149) el comte d’Urgell Ermengol VI rebé l’encàrrec del comte Ramon Berenguer IV de Barcelona de prendre diversos pobles i castells de la baixa ribera del Noguera Ribagorçana i de la zona del Segre entre els quals es comptava amb Alguaire i el seu castell-fortalesa . Així cap el 1147 l’antiga fortalesa àrab passà a mans de la Comanda dels Hospitalers de Sant Joan de Jerusalem , senyors de la baronia, ocupant- lo fins que en feren donació a una comunitat de monges santjoanistes, dites també hospitaleres o malteses, per a establir-hi un monestir el 1250 . Una vertadera fortalesa coronant un tossal situat a ponent de la població. En un document de cancelleria datat l’any 1174 i signat per Alfons I, el castell constava com a domini reial, però des de 1186 , per atorgament reial, la senyoria del castell passa a l’Ordre dels Hospitalers juntament amb el poble d’Alguaire.

Alguaire - Castell d’Alguaire


Del conjunt de l’antiga fortalesa i monestir santjoanista són escasses les restes que ens han arribat fins els nostres dies, tan sols s’ha conservat un mur de tanca , fet de tàpia sobre sòcol de pedra, així com una torre quadrada . L’espoli de carreus ha deixat a la vista la maçoneria central del mur de basament. S’hi accedia per un passadís cobert amb volta, entre murs i torres . Des del vestíbul s’accedia a les cambres dels capellans i al claustre , de dos pisos, que comunicava amb la clausura i el priorat . L’església, de transició del romànic al gòtic , tenia cinc capelles i la del comanador i donava en part a l’hospital. A la planta noble , damunt el claustre, hi havia la sala capitular i les cambres reials , on sojornaren Jaume I, Joan I i Joan II. Al mig del recinte s'ha localitzat la boca de la cisterna , la qual sembla que està intacta sota l'actual camp de cereals. El material ceràmic trobat proporciona una datació que va des del segle XIII fins al segle XVII.

Alguaire - Castell d’Alguaire


La seva època d'esplendor la trobem fins l'any 1640 , en què el monestir es va convertir en fortalesa durant la revolta dels Segadors, quedant a la fi mig derruïda. En un gravat de l'any 1640 són visibles, entre les fortificacions d'estrella de l'època, l'existència d'una muralla amb porta central i cinc torres rectangulars a cada banda, que devien correspondre a la fortificació medieval. La comunitat de monges el 1699 es traslladà a Barcelona, encara que van continuar exercint la baronia sobre Alguaire i els seus veïns a través de procuradors fins a la fi de l’antic règim.

Alguaire - Castell d’Alguaire


 
Població: Alguaire

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Alguaire - Ajuntament
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web