Ara Lleida Estiu 2020

Sarcòfags medievals a Claret ***

Torà - Sarcòfags medievals a Claret

A redós de l’església romànica de Santa Maria de Claret es conserva un conjunt de tres sarcòfags o osseres medievals , que podien haver pertangut als senyors feudals del lloc de Claret.
Torà - Sarcòfags medievals a Claret

La més propera a les cases , i la més petita de les tres osseres, presenta a la part frontal un motiu decoratiu a base de rosetes de vuit pètals inscrites en una garlanda de punts incisos i al lateral una creu del tipus potençada (de braços desiguals en forma de T) sobre un fons en el qual apareixen dues línies de punts amb quatre cercles als extrems que es creuen al centre; a la tapa , de secció triangular, apareix una creu en relleu . Aquesta ossera és la única que s’inscriu dins la tipologia romànica.
Torà - Sarcòfags medievals a Claret

La segona ossera , la del centre, és la més espectacular quant a dimensions. La cara principal i la tapa, de secció triangular, apareixen decorades amb tres escuts heràldics amb el camper llis i sense cap altre motiu. Per les característiques de factura, aquesta ossera podria correspondre als segles XIV o XV.
Torà - Sarcòfags medievals a Claret

La tercera ossera , de tapa plana, presenta una decoració a base de creus llatines incise s. Aquest tercer sarcòfag apareix decorat, tant al frontal com als laterals, amb creus llatines incises separades per una sanefa a la banda frontal.
Torà - Sarcòfags medievals a Claret

La memòria popular ens parla d'una quarta ossera que va ser venuda a mitjan segle XX i actualment no se sap on es troba. Els tres sarcòfags conservats es troben protegits per una estructura de fusta i teula catalana a doble vessant que els salvaguarda de les inclemències del temps.
Torà - Sarcòfags medievals a Claret

 
Població: Torà

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

On Menjar a Torà (Restaurants)
Allotjaments a Torà
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web