Santa Maria i Sant Jaume

El primer esment documental de l’església de Santa Maria i Sant Jaume , possible substituta de la capella de Sant Vicenç del castell , és del 1271 quan Galceran IV de Pinós va vendre a P. de Riba de Puigcerdà els rèdits, les justícies i altres drets que rebia en els termes dels castells de Bellver i de Prats. Potser l’església actual sigui la mateixa que s’esmentava en aquell document.
Bellver de Cerdanya - Santa Maria i Sant Jaume

És un edifici d’una sola nau amb capelles, tres per banda , 4 amb volta de canó i 2 amb volta d’aresta. La coberta de la nau utilitza l'arc diafragma o diafragmàtic sobre el qual recolzen directament i de manera transversal, les bigues que suporten longitudinalment una coberta de fusta a doble vessant . Aquesta va ser una solució molt comuna i original de l’arc gòtic català amb múltiples avantatges com la facilitat a l’hora de construir, la reducció de complicacions tècniques o l’abaratiment de costos.
Bellver de Cerdanya - Santa Maria i Sant Jaume

Aquest temple parroquial, però, com molts edificis religiosos d’aquesta època és una extremada simplicitat. Al segle XVIII es va portar a terme una reforma de l’edifici i en l’espai de tres anys (1767-1769) es va construir el campanar de torre amb coberta piramidal sobrealçada, que a l’últim pis presenta grans finestrals allargats de punt rodó amb rellotge al dessota. L’actual edifici és fruit de la restauració portada a terme per a reparar el greus desperfectes d’un incendi que va patir el 1897.
Bellver de Cerdanya - Santa Maria i Sant Jaume
Bellver de Cerdanya - Santa Maria i Sant Jaume

Cal fer esment de la imatge de la Verge del Roser del segle XVIII , així com de la reproducció del frontal de l’altar major del segle XIV , l’original del qual forma part dels fons del Museu Episcopal de Vic. A la dreta de l’altar major hi ha una talla de san Jaume el Pelegrí , amb un peu a Terra Santa i l’altre a Hispània. Altres elements a destacar són el conjunt de peces d’orfebreria religiosa procedents d’altres esglésies del municipi, la maquinària del rellotge o la reixa original de la sagristia .

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web